Andreas Ekström är journalist vid Sydsvenskan i Malmö och har skrivit flera böcker om den digitala värld vi lever i. 2010 kom exempelvis boken "Googlekoden"-
På tisdagseftermiddagen höll han ett föredrag för företagare som fyllde salen i Black Box i Acusticum. Det hölls inom ramen för projektet "Intersective innovation". Det är treårigt och syftar bland annat till att stimulera innovationer mellan olika branscher. Det avslutas 2020 och har en budget på elva miljoner kronor varav EU står för hälften.
Andreas Ekströms föredrag handlade om "sju sätt att äga världen". Innan publiken gick hem tog han upp det han menar är viktigast, risken med att stora bolag som Telia och Tele2 vill ta över kontrollen över den information som flödar på internet.
Ekström sade att bolagen försöker lura tittarna genom att göra om internet till kabeltv.
– De försöker komma åt nätneutraliteten genom att erbjuda paket. Det är det viktigaste jag vill att ni tar med er idag, sade Ekström.
Bland övriga punkter fanns vikten av att äga sin identitet men "det är en lyx för den som har råd".
–Det talas också om att jobba i molnet. Men det finns inget moln. Det finns bara andra människors datorer, sade han.
En del av att äga världen är också att äga sin tid.
– Idag har vi en tjock filt av mellanhänder som styr och det är trist, sade Ekström.
När han kom in på den fjärde punkten om att äga världen kom den att handla om att styra intryck.
– En artificell intelligens kan köra en bil och idag provar vi om algoritmer kan bli redaktörer, sade Ekström.
Han kom in på hur exempelvis rubriksättning i medierna blivit stereotypa. Orden i rubriker får exempelvis inte vara så fantasifulla och egna att de inte går att hitta för den som vill googla fram uppgifter.
Och det finns risk för att folk hamnar i filterbubblor så att de inte ser verkligheten.
– Efter valet i höst överklagade Sverigedemokraterna valresultat på flera platser. De kunde inte tänka sig att inte alla skulle rösta på SD. De fick ju enbart drygt 17 procent, sade författaren.
Sätt nummer sex kom att handla om att vi ska vara platsen där vi pratar med varandra och han kom in på hur bland annat medier hanterat politiker.
– Det händer att en minister får avgå för att denne inte betalat barnvakten för 13 år sedan. Ska det vara så här får vi börja rekrytera ministrar från konfirmandlägren, sade Ekström vid sin föreläsning i Black box.