Teknikstrul fördröjde räddningsinsats på Polarbröd

Räddningstjänstens utryckning till branden på Polarbröd i Älvsbyn fördröjdes med cirka fem minuter på grund av strul med tekniken.

Räddningstjänsten hade kunnat vara på plats snabbare vid branden på Polarbröd. Det konstaterar de två oberoende utredningarna. (Arkivbild)

Räddningstjänsten hade kunnat vara på plats snabbare vid branden på Polarbröd. Det konstaterar de två oberoende utredningarna. (Arkivbild)

Foto: Håkan Öberg

Piteå2021-02-04 16:48

Två utredningar av Polarbrödsbranden har gjorts på initiativ av Räddningstjänsten Piteå-Älvsbyn. Den ena är en olycksutredning av Myndigheten för samhällsskydds och beredskap, MSB. Den andra fokuserar på räddningstjänstens insats och har gjorts av Uppsala Brandförsvar.

Det var sent på söndagskvällen den 23 augusti i fjol som branden bröt ut.

Rapporterna konstaterar att automatlarmet i fabriken aktiverades sent och utalarmeringen inte heller fungerade som den skulle. Det medförde att räddningstjänsten inte kom till platsen förrän cirka 26 minuter efter att branden startat. Strulet med larmet ledde till en fördröjning på fem minuter.

 "Det inte kan uteslutas att om utalarmeringen fungerat som den skulle hade skadeutfallet kunnat vara ett annat", skriver Uppsala Brandförsvar.

Hade fem minuter gjort någon skillnad?

– Den frågan går egentligen inte att svara på. Vad vi vet är att när vi kom fram så var det redan en väldigt kraftig brand, säger Torbjörn Johansson, räddningschef Piteå–Älvsbyn.

På brandstationen i Piteå finns två datorer som speglar varandra och tar emot larm från SOS som skickas till personsökare. Men ett tekniskt fel gjorde att brandlarmet inte nådde datorerna, då ska ett felmeddelande studsa tillbaka till SOS inom 20 sekunder.

För att säkerställa att larmen går fram finns två reservvägar, en på brandstationen i Piteå – en på brandstationen i Älvsbyn, som bygger på SOS-meddelanden via radio. 

– Det som hände var att felmeddelandet studsade tillbaka, men det kom inget larm via reservvägarna. Det upptäckte insatsledaren i Älvsbyn då han fick ett sms om branden, när han meddelar SOS att automatlarmet inte gått ut fick han höra att det var en riktig brand. Då larmade SOS via reservvägarna och det gick fram, säger Torbjörn Johansson.

En åtgärd som gjorts för att säkra att larm kommer fram, är att insatsledare samt räddningschef i beredskap nu har på sig radioapparater dygnet runt. 

En annan åtgärd man vidtagit, utifrån MSB:s rapport om att det saknades en helhetsbild av brandskyddet på Polarbröd, är att man ska göra tillsyn på stora byggader där Boverket ställer krav på skydd om omfattande brandspridning.

– Vi tittar på vilka objekt i Piteå och Älvsbyn vi skulle behöva göra tillsyn på i år.

Även SOS Alarm håller på med en utredning och har vidtagit åtgärder för att förebygga att något liknande inträffar igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!