Tekniken gör fler närsynta

Allt fler blir närsynta i dagens digitala samhälle. Ett problem är det statiska tittandet på mobiler, läsplattor och datorskärmar som vi dagligen använder. För kort avstånd mellan ögon och bildskärm ökar risken.

Via en ögonbottenfotografering vid synundersökningen kan ögonsjukdomar upptäckas i ett tidigt skede.

Via en ögonbottenfotografering vid synundersökningen kan ögonsjukdomar upptäckas i ett tidigt skede.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2014-03-25 20:29

Videon är inte längre tillgänglig

Närsynthet handlar ofta om genetiska faktorer, men kan även orsakas av vårt synbeteende. Ett alltför statiskt seende kan skapa en närsynthet, en så kallad falsk närsynthet som egentligen inte behöver korrigeras med glasögon utan då handlar det om att ändra sitt synbeteende.

– Det kan vara ett problem att många sitter väldigt statiskt med bildskärmarna och i många fall är det för korta avstånd, säger Tomas Nilsson, optiker och butikschef vid Smarteyes i Piteå.

"Trötta i ögonen"

– Absolut vanligast är att folk söker för att de är trötta i ögonen, har huvudvärk, eller för att de säger att de ser dåligt på långt håll. De söker för ett avståndsproblem men när jag tittar på provet vid undersökningen då syns det att det inte är ett avståndsproblem utan att det är ett närproblem som i många fall förmodligen är orsakad av att personen håller sakerna på för nära håll, säger Tomas Nilsson.

Värst med mobil

Det största problemet är mobiltelefoner, anser han.

– Ungefär 90 procent håller mobiltelefonen 20 centimeter ifrån sig, säger Tomas Nilsson och förklarar att ju närmare skärmen är ögonen, desto mer får ögonen också jobba för att se.

Han rekommenderar att hålla mobiltelefonen 40 centimeter ifrån sig och att ha datorskärmen på 70 centimeters avstånd.

Vid ett för kort avstånd finns risken att det låser det sig med närseendet.

– Man vill kunna se saker och ting bättre på nära håll och då tar man sakerna närmare sig och då får inte ögat slappna av på ett bra sätt. Gör man det under en längre tid finns det risk för att det kan bli en ökad närsynthet, förklarar Tomas Nilsson.

Vanligare problem

Klart är att det är påfrestande för ögonen att titta på bildskärmar på nära håll, men alla behöver inte bli närsynta av det, påpekar Tomas Nilsson. Men problemet blir vanligare och det är inte ovanligt att en högskolestudent är lite mer närsynt vid examen än vid starten. Problematiken syns vanligast hos tonåringar.

– Med deras mobiltelefonanvändande, men det finns även bland vuxna som sitter vid för korta avstånd mot sina skärmar, säger Tomas Nilsson.

Särskilt uppmärksam tycker han att man bör vara vid barns synbeteende. Det eftersom barns syn inte är färdigutvecklad och kan påverkas i högre utsträckning än synen hos vuxna.

Variera synfältet

Det är viktigt att variera synfältet och avståndet till bildskärmarna efter en stund.

– Och titta upp från skärmen emellanåt, säger han.

Det för att ögat ska få chans att slappna av och på så sätt kan närsynthet förebyggas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!