Teknik ett sätt lösa personalbrist

Någonting måste göras för att klara framtidens äldreomsorg med allt fler äldre och färre personal. En väg att gå är digitalisering för att spara tid för personalen. En annan är att se över vem som ska göra vad.

Teknik. I ett försök att effektivisera arbetet inom äldreomsorgen används ipads eller smartphones istället för papper.

Teknik. I ett försök att effektivisera arbetet inom äldreomsorgen används ipads eller smartphones istället för papper.

Foto: Annika Lahti

PITEÅ2017-12-05 19:00

Arbetet med att se över äldreomsorgen pågår för fullt i kommunen. Ett led i detta är en kvalitetsmässa i dagarna två för representanter ur yrkesgrupper som arbetar inom äldreomsorgen.

Eftersom det i framtiden kommer att finnas dubbelt så många över 80-åringar 2035 än i dag är det ett måste att se över organisationen.

Att det blir allt fler äldre som kommer att behöva omsorg går inte att påverka. Därför krävs det nya arbetssätt för att kunna möta framtidens utmaningar.

– Vi har föråldrade arbetssätt och de måste utvecklas i framtiden. Det krävs stora förändringar för att klara framtiden, säger Lotta Filipsson, socialchef i Piteå.

Just nu pågår på försök ett projekt där mobiltelefoner och ipads används i hemtjänsten i stan och i Infjärden. Istället för att få dagens arbete på papper finns det i tekniken.

– Det ska spara tid genom att det blir effektivare. I och med tekniken behöver inte personalen gå tillbaka till lokalen för att exempelvis dokumentera avvikelser, det kan dom göra direkt i telefonen liksom all rapportering. Jag tror det kommer att bli färre avvikelser och tryggare för brukarna, säger Ewa Karlsson Sjölander, verksamhetsutvecklare i äldreomsorgen.

Hon tror att schemat går att planera mer effektivt i och med tekniken.

– Vi jobbar hela tiden för att bli smartare. Vi är inte nog många människor och omsorgen måste klaras. Sen får vi se vad de som provat säger. Deras åsikter är viktiga.

Diskussioner har också börjat föras om vem som ska göra vad. Ska undersköterskorna städa och handla?

– Vi pratar bara om detta just nu, men i framtiden kanske undersköterskorna ska göra det de har utbildning för och inte tvätta. Vi måste frigöra personal så att de kan jobba med det de ska.

Vårdbiträdet är tillbaka?

– Ja det har införts på sjukhus söderut, säger socialchefen Lotta Filipsson.

Vårdbiträden har lägre kompetens än undersköterskor men behövs i äldreomsorgen då det råder brist på undersköterskor.

Ett annat projekt som tar mycket tid är att introducera nysvenskar i yrket. Det jobbas för att hitta arbetssätt som underlättar för utrikesfödda att kunna arbeta inom området där det idag råder arbetskraftsbrist.

– Vi ger mycket stöd till handledarna så att de kan ge en bra introduktion. Vi har även språkstöd till nysvenskar ute på arbetsplatserna för att underlätta kommunikationen. Nysvenskarna får längre introduktion, säger Ewa Karlsson Sjölander.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!