Det var under 1800-talet som tecknade serier började få allt större spridning, men då var de främst riktade till vuxna. Det tog däremot inte särskilt lång tid innan det blev en konstform för barn, mycket tack vare utgivare som Disney, Marvel Comics (till exempel Spider-Man, Transformers och X-men) och DC Comics (Batman, Superman, Wonderwoman för att nämna några).
Under årets upplaga av Stockholms Internationella Seriefestival var temat barn- och ungdomsserier. På plats fanns Åsa Warnqvist, forskare vid Svenska Barnboksinstitutet, som slog fast att allt fler börjar se seriens möjligheter som pedagogiskt verktyg i skolan.
Hjälpmedel i skolan
Ett nytt initiativ som gjort intåg i flera svenska skolor är ”Serier i undervisningen”, som erbjuder workshops, läsmaterial i form av serier och besök av serieskapare i klassrummen. Syftet är att öka svenska barns läslust och läsförståelse.
Inte bara inkörsport
Fredrik Strömberg, ordförande i Seriefrämjandet (den svenska organisationen för tecknade serier) och lärare på Serieskolan i Malmö, menar däremot i sin föreläsning under festivalen att det är felaktigt att endast se serier som en slags inkörsport till skönlitteratur.
– Konstformen tecknade serier borde in mer i skolan. Inte som hjälpmedel eller stöd utan serier i sig, att analysera dem på deras egen grund, säger han inför publiken.
Överens är i alla fall de flesta om att serier är ett kreativt sätt att ta in budskap på, där den vanliga läsordningen bryts och där man själv får avgöra hur man ska tolka text och bilder.