Teaterförening kämpar för Lilla scen

Regnbågsteatern vill ha nyttjanderätten till Lilla scen för att kunna utveckla sin verksamhet – men skolan vägrar. Nu känner konstnärlige ledaren Ulrica Andersson att teaterns framtid står på spel.

Enligt Ulrica Andersson använder skolan endast Lilla scen ett fåtal timmar per vecka och det kan de få fortsätta göa även om Regnbågsteatern tar över den.

Enligt Ulrica Andersson använder skolan endast Lilla scen ett fåtal timmar per vecka och det kan de få fortsätta göa även om Regnbågsteatern tar över den.

Foto: Joel Gustafsson

Piteå2021-05-17 20:00

Lilla scen har varit Regnbågsteaterns "hemmascen" under många år. Konstnärliga ledaren Ulrica Andersson har sitt kontor i det gamla projektorrummet och alla förråd med teaterutrustning ligger i anslutning till scenen.

– Vi har haft ett fantastiskt samarbete med Nolia där vi har kunnat nyttja Lilla scen och Christinasalen när vi har behov av det, men nu är det tvärstopp. För två år sedan fick skolan nyttjanderätten och jag måste fråga om lov varje gång jag ska använda lokalen på dagtid, säger Ulrica Andersson.

undefined
Ola Edeblom, verksamhetschef för Piteås Folkets hus-förening, tycker att kommunen har världens chans att slå ett slag för ungdomskulturen. (Arkivbild)

Lilla scen kommer att hamna i den nya Christinaskolan och skolan anser att de har behov av lokalen i sin undervisning.

– Vi får enligt ett muntligt avtal nyttja Lilla scen på kvällar och helger när inte skolan är där. Problemet är att vi inte kan bygga upp kulisser och sedan riva det varje dag om skolan eventuellt behöver använda lokalen. Så fungerar inte en teaterverksamhet, vi blir bakbundna, säger Ola Edeblom, verksamhetschef för Piteå Folkets hus-förening där Regnbågsteatern ingår.

Folkets hus-föreningens förhoppning är att kunna få nyttjanderätten till Lilla scen även dagtid. 

– Kommunen har en chans att slå ett stort slag för ungdomskulturen i Piteå utan att det kostar de en krona. Vår ambition är att göra Regnbågsteatern till en stadsteater i Piteå och det kan vi inte göra om vi inte kontrollerar lokalen, säger Ola Edeblom.

Regnbågsteatern består av cirka 45 aktiva ungdomar i åldrarna 10 till 19 år, uppdelade på tre grupper som ses en gång i veckan. Flera står i kö att börja och förhoppningen är att de ska få plats, men i dagsläget sätter lokalerna stopp.

– Får vi nyttjanderätten kan Regnbågsteatern växa. Då kan vi bygga den här visionen om att bilda en stadsteater för unga i Piteå. Vi har fantastiska ungdomar och vi skulle kunna bli en teater som folk faktiskt betalar för att se, säger Ulrica Andersson.

undefined
Ulrica Andersson, konstnärlig ledare på Regnbågsteatern, kämpar för att få nyttjanderätten till Lilla scen.

Hon har pratat både med kommunalrådet Helena Stenberg och barn- och utbildningsnämndens ordförande Louise Mörk för att få till en förändring, men inte lyckats.

– Det är ett låst läge och det gör mig jättefrustrerad. Om vi fick nyttjanderätten så skulle vi kunna se till så att skolan fick använda lokalen de fåtal timmar i veckan de behöver den, säger Ulrica Andersson.

Skolan i sig har inget behov av en scen då drama inte ingår i deras undervisning, enligt Ulrica Andersson.

– Det som framkommit vid diskussion om nyttjanderätten är att skolan vill ha den som provsal eller när de ”känner för det”.

Hon konstaterar att det finns lokaler för idrott i Piteå, men att det inte finns någon kulturscen.

– Krokodil är borta, Kaleido är svår att nyttja och Christinasalen är stor och dyr att hyra. Piteå Kommun vill gärna kalla sig kulturvänlig och att Piteå ska gå under namnet kulturstad, men samtidigt stryper de kulturen. Här har de verkligen möjligheten att sträcka ut handen till en förening som samarbetar med skolan.

Enligt henne är frågan om Lilla scen en ödesfråga för Regnbågsteatern.

– Jag har i alla år kämpat för ett få en egen lokal. Att släpa rekvisita och kulisser fram och tillbaka varje kväll tär jättemycket. Jag vet snart inte om jag orkar längre. För mig handlar den här frågan om Regnbågsteaterns vara eller icke vara. Får vi inte nyttjanderätten får någon annan snart ta över.

Regnbågsteatern

Regnbågsteaterns bildades av Piteå Folkets hus-förening 1983 och är en ungdomsteater för barn och ungdomar i åldrarna 10-19 år. I Regnbågsteatern arbetar konstnärlige ledaren Ulrica Andersson heltid med gruppträffar, planering, administrativa uppgifter, kostym, kuliss, manus samt har huvudansvar för alla projektarbeten. 

Regnbågsteatern är även en arbetsplats för arbetsträning/social träning. I nuläget är det tre stycken som jobbar ett antal timmar per vecka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!