Mer än en debattör och samhällsvetare har påpekat att den svenska välfärden är på god väg att monteras ner, att klyftorna i vårt samhälle växer och att allt fler faktiskt lever i fattigdom.
Orimligt höga villkorskrav i kombination med låg ersättning slår till exempel hårt mot den som blir sjuk eller arbetslös - och i förlängningen även mot kommunernas ekonomi. Att exempelvis få utlovade "80 procent av lönen" om man förlorar sitt jobb, är i det närmaste omöjligt.
9 av 10 tjänar mer
TCO konstaterar att högsta ersättning från a-kassan är 14 960 kronor. Det innebär att inkomsttaket i försäkringen ligger på 18 700 kronor, en summa som mer än 90 procent av de heltidsarbetande i Sverige tjänar mer än.
- Det är verkligen dags att höja inkomsttaket i a-kassan nu, säger TCO:s ordförande Eva Nordmark, som konstaterar att så få som var femtonde heltidsarbetande norrbottning skulle kunna få full ersättning.
- Arbetslöshetsförsäkringen ger inte längre en inkomsttrygghet och det får allvarliga följder både för den enskilde och samhällsekonomin, säger Nordmark.
Kraftigt höjt tak
TCO föreslår nu en helt ny arbetslöshetsförsäkring med kraftigt höjt inkomsttak, från 18 700 kronor till 27 500 kronor, samtidigt som man vill se en sänkt a-kasseavgift på högst 150 kronor i månaden.
TCO vill vidare att försäkringen ska delas i en allmän och en frivillig del, detta då så många som två tredjedelar av de arbetslösa i dag saknar a-kassa och tvingas söka hjälp hos socialförvaltningen för att alls överleva, samt att ett studerandevillkor införs. Alla som trätt in på arbetsmarknaden skulle ha rätt till grundersättning.
- Vårt förslag skulle göra staten skyldig att skydda människor vid arbetslöshet upp till en viss nivå, konstaterar Eva Nordmark. Förslaget minskar bidragsberoendet samtidigt som det ger uppåt hälften av arbetstagarna 80 procent av inkomsten vid arbetslöshet.
I Norrbotten skulle antalet heltidsarbetande med rätt till maximal ersättning öka från 5 500 till 39 000.
Sverige rasar
Förslaget har av bland andra finansminister Anders Borg kritiserats för att det skulle öka arbetslösheten, men TCO anser att ministern lutar sig mot allmänna OECD-studier som inte kan appliceras på Sverige - med en aktiv arbetsmarknadspolitik och en gemensam lönebildning.
Bland industriländerna i OECD har Sverige dessutom rasat i välfärdsstatistiken i och med den låga a-kasseersättningen, från 6:e plats år 2002 till 24:e plats år 2010, konstaterar förbundets analytiker.