Taxichaufför slagen och hotad av kund

MISSHANDLAD. Taxichauffören Hans Torneus blev sparkad och hotad av en våldsamt uppretad kund vid en resa i söndags. Tack vare Piteå taxis nya larmsystem kunde han snabbt kalla på hjälp.

Piteå2005-12-23 00:00
Hans Torneus är en av delägarna i Piteå taxi. Sent i söndags kväll fick han en körning från ett område strax utanför centrum. En kvinna med färdtjänst skulle hämtas. Innan kvinnan dök upp kom en man ut från adressen och satte sig i baksätet. Strax efteråt kom också kvinnan.

När Torneus körde iväg hörde han hur mannen muttrade något som lät som ett hot.

- Han sa något i stil med "Jävla pucko, jag ska sparka in pannbenet på dig". Jag tog för givet att det var riktat till kvinnan och att de hade grälat innan de kom ut till bilen, berättar han.

Sparkade

Det visade sig att ilskan var riktad mot taxichauffören. Torneus hann inte köra mer än trettio meter innan han kände sig tvingad att stanna och tala om för sin passagerare att han antingen måste lugna sig eller avsluta resan. Han gav mannen ett ultimatum: skulle han inte lämna bilen skulle Torneus larma polisen.

Det gjorde mannen ännu ilsknare. Han klev ur bilen och började sparka på dörren och bände den framåt.

- Jag blev arg och gick ut för att hindra honom.

Innan dess slog han larm till beställningscentralen.

Mannen gav sig på Hans Torneus utan hämningar. Han fick bland annat en kraftig spark i nedre delen av magen innan han kunde ta sin tillflykt in i bilen igen. Vid det laget hade larmet skickats vidare till polisen och kollegorna som genast gav sig av till platsen. Mannen och hans sällskap hann försvinna, men är kända sedan tidigare.

Hans Torneus kunde själv köra till akuten för att bli undersökt. Några dagar efter händelsen har han fortfarande ont i kroppen.

Larmar

Enligt Torneus var det uppenbart att mannen gick på droger. Något som taxipersonalen ser allt mer.

- Ögonen snurrade i skallen på honom. En blandmissbrukare är som en tickande bomb. Man vet aldrig när det smäller.

Situationen för chaufförerna har blivit mer otrygg, och många känner obehag inför att hämta kunder på vissa adresser. Det är en av anledningarna till att taxibolaget nu har gjort en stor investering i ett GPRS-system, en utvecklad form av satellitnavigationssystemet GPS. Med mycket stor räckvidd kan personalen vid beställningscentralen följa varje bil via sina datorskärmar. Vid en nödsituation kan chauffören larma, och förutom polisen får alla kollegor som är i tjänst kännedom om larmet och anmodas att åka till platsen. Systemet har kostat närmare en miljon kronor.

- Det är en stor satsning, men väl investerade pengar när vi ser att det fungerar, säger Piteå taxis vd Anders Lundgren.

Hans Torneus känner att händelsen i söndags har gjort honom extra mycket på sin vakt.

- Men det är tryggt att veta att säkerheten finns när den behövs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om