Den unika gåvan är dock inte komplett. Fler motiv ingick i den ursprungliga donationen. Men om dessa har personalen i dag ingen vetskap var de tagit vägen.
Många motiv
De två stora målningar som finns på plats i dagkirurgins lokaler är dels en dekorativ återgivning och ett sammandrag av Selma Lagelöfs Nils Holgerssons saga, där skånepågen som sitter på gåsens rygg är doktor Ivarsson. Där det också på en papyrusrulle finns en inskription med orden : Överläkaren Robert Ivarsson tillägnas dessa dekorationer. Med tacksamhet, D. Wollin.På den andra tavlan rider svennen i sagan om Ljungby horn och pipa i sporrsträck med de från trollen stulna klenoderna i famnen.
I donationen ingick även ett motiv med en kvinna under ett jätteträd som väntar på svennen. Saknas görs även bilden på Mors lilla Olle, som matar en björn med blåbär, en bild där storken kommer med en baby i näbben, ett fågelbo med skrikande ungar som matas av sina föräldrar och som fanns ovanför dörren till lilla barnsalen, ett troll med näsan över en kullfallen trädstam och en trollgubbe tungt klampande genom storskogen åtföljd av sin trollkärring och sin trollunge. Motiv hållna i John-Bauer-stil.
Överläkare Robert Ivarsson gjorde stora insatser för att bygga upp den kirurgiska verksamheten vid lasarettet i Piteå och blev också omtalad i vida kretsar.
Den 23 april 1932 skadades Dettmar Wollin, dåvarande flygofficer och senare chef för sin fars företag Önos i Tollarp, i en motorcykelolycka. Wollin bröt högra benet mycket illa och hamnade vid Lunds lasarett där han vårdades under en längre tid. Han överflyttades därefter till Kristianstads sjukhus, där läkarna bestämde sig för att amputera det skadade benet. Något som Wollin inte accepterade. Han tog kontakt med en för familjen bekant läkare, Robert Ivarsson i Piteå, vilken erbjöd sig ta hand om honom och därvid använda sin specialapparat för lårbensfrakturer.
Med hyrd järnvägsvagn kom Dettmar Wollin till Piteå i mars 1934. Under konvalescensen, efter flera operationer, fick Wollin som terapi och för att bringa sjuka barn förströelse och glädje tillåtelse att pryda väggarna på lasarettets barnavdelning med sagomålningar vilka sedan överlämnades som gåva.
Nytt lasarettsområde
I augusti 1935 skrevs Dettmar Wollin ut från Piteå lasarett och kunde då gå och dansa, trots styvt ben. Det berättas att Wollin senare i livet fick vara med om ytterligare en olycka, med bil. Det stela högerbenet bröts då av och gick inte att rädda. Wollin fick en benprotes. Han avled i oktober 1972 i en ålder av 66 år.Nuvarande lasarettsområdet togs i anspråk 1915 och då flyttade dåvarande lasarettsläkaren O.L Forsell med sin personal från det lasarett som var beläget i nuvarande vandrarhemmet vid Badhusparken.
1929 avgick Forsell med pension och efterträddes av Sten Hasselroth som ordinarie lasarettsläkare. 1933 flyttade Hasselroth till Norrtälje lasarett och samma år, närmare bestämt den 1 maj, blev Robert Ivarsson chef.
Doktor Forsell tjänstgjorde som ensam läkare fram till 1928 då han fick en assistenläkare i doktor Erik Atterström, senare provinsialläkare i Norrfjärden.
Vid tidpunkten för taveldonationen var fem läkare verksamma vid Piteå lasarett, alla uteslutande i lasarettets tjänst.