Täta släktband i församlingsledning

KYRKOVAL. Vid årsskiftet tillträder Erik Jonsson, s, sin nya post som kyrkorådets ordförande i Piteå landsförsamling. Utnämningen har ifrågasatts av oppositionspartierna, eftersom Jonsson är nära släkt med församlingens kyrkoherde Peder Jonsson.

Piteå2005-12-30 00:00
Församlingens högsta beslutande organ är kyrkofullmäktige. Fullmäktige utser kyrkorådet som kan betraktas som församlingens styrelse. Vid sitt senaste sammanträde i mitten av december slog Piteå landsförsamling fast sina val för den nya mandatperioden efter höstens kyrkoval.

Som ordförande för kyrkorådet valdes Erik Jonsson, i egenskap av representant för det största partiet.

- Vi inom oppositionen hade funderingar om det var lämpligt med tanke på hans släktförhållanden med kyrkoherden, säger Britta Lysholm, centern.

Erik Jonsson är gift med kyrkoherde Peder Jonssons syster. Som kyrkoherde är han församlingens högste chef på tjänstemannanivå. Han är också obligatorisk ledamot i kyrkorådet.

Även Peder Jonssons fru är anställd i församlingen. Hon arbetar som diakonissa och har alltså sin make som chef.

Demokrati

Britta Lysholm konstaterar att det i och för sig ofta förekommer grupperingar och nära relationer utan att det finns ett släktskap.

- Jag kan tycka att det är ett demokratihot, utan att man kan sätta fingret exakt på hur det fungerar. Det förekommer väl rätt ofta att karlar sitter i bastun och kommer överens om saker, och det här är dessutom en liten stad.

Tillsättandet av ordföranden diskuterades i kyrkofullmäktige och det efterföljande kyrkorådet, men oppositionspartierna har inga planer på att ifrågasätta det ytterligare.

- Erik Jonsson är duktig och bra, men det finns en oro över släktskapet. Vi ska inte göra någon större sak av det här, annat än att vara uppmärksamma på situationen, säger Lysholm.

Löner

- Jag ser inga bekymmer i detta, säger Erik Jonsson. Vad skulle vi kunna koka ihop?

Som kyrkorådets ordförande är Erik Jonsson bland annat ansvarig för de anställdas lönesättning. Jonsson har tidigare varit fullmäktiges ordförande och är fortfarande ordförande i personalutskottet. När det gällt hans släktingars löner har andra politiker varit inblandade i förhandlingarna.

- Alla politiker hamnar förr eller senare i jävsituationer. Då krävs det att man tänker till och lämnar över till andra när det behövs.

I det här fallet befinner du dig i princip i en konstant jävsituation?

- De frågor som ska behandlas avgör om det är jäv eller inte. Skulle vi tillhöra samma klubb av någon sort skulle ingen reagera, fastän det skulle kunna innebära ännu större känslomässiga band.

Har stöd

Erik Jonsson sitter också själv som ordförande i valberedningen.

- Beslutet om ordförandeskapet har vi tagit i s-gruppen. Jag har mina partikamraters stöd. Men naturligtvis måste jag vara noggrann i de olika frågeställningar och beslut som ska dryftas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om