Tarmbakterier i var fjärde Asien-grönsak
I var fjärde grönsak från Asien finns det tarmbakterier. Det visar Livsmedelsverkets kartläggning. Fyra procent av grönsakerna innehåller salmonellabakterier.
Nittiofem av landets kommuner, däribland Piteå, deltar i projektet. Hur förekomsten av bakterier är i de prover som skickats från Piteå är oklart. Totalt 11 av de prover som skickats in från hela landet innehåller salmonella och vart fjärde prov visar på e-coli vilket tyder på spår av avföring.
- Det är positivt att vi inte hittat lika mycket salmonella som i en liknande studie i Norge 2007. Men att det finns salmonella i fyra procent av proverna är fortfarande mycket, säger projektledaren Nina Karnehed på Livsmedelsverket.
Tillaga grönsakerna
För att undvika att bli sjuk av bakterierna finns det vissa åtgärder konsumenter kan göra.
- Om man sköljer kryddgrönt ordentligt minskar risken avsevärt att bli sjuk. Vill man vara helt säker bör man tillaga dem eftersom bakterierna dör vid upphettning, säger Nina Karnehed.
Under hösten fortsätter provtagningen. Om resultatet vid årets slut visar problem med särskilda kryddväxter kommer Livsmedelsverket att arbeta för en ökad kontroll av dessa kryddväxter för import till EU.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!