- Vi är förstås beroende av att det finns en lokal biogasanläggning, det är viktigt att det finns lokal försörjning av biogas och förhoppningen är att hitta potentiella lokala biogasleverantörer, säger Gunnar Ingelman på Fordonsgas Sverige AB som menar att det beviljade bidraget är startskottet för en process som kan ta relativt lång tid.
- Men vårt mål är att man inom 2-3 år ska kunna köra gasbil från södra till norra Sverige.
Svårt räkna hem
I Piteå produceras bara biogas i mindre omfattning vid reningsverket på Sandholmen där biogasen täcker cirka hälften av det egna behovet av elström.- Visst skulle man kunna utöka produktionen och förutom slammet som används i produktionen även använda det organiska avfallet från hushållen. Men då skulle vi behöva bygga en betydligt större anläggning och även om det innebär en miljömässig vinst är det svårt att räkna hem en sådan satsning ekonomiskt, i så fall krävs politiska beslut, menar avloppsreningsverkets chef Roland
Johansson.
Billigare och
miljövänligare
Biogas som drivmedel är billigare än både bensin och diesel och utgör en betydligt mindre belastning på miljön. Antalet nyregistrerade miljöbilar uppgick förra året till 36 611, en ökning med 156 procent jämfört med 2005. Av det totala antalet nybilsregistreringar under 2006 stod miljöbilarna för 13,5 procent, enligt bilindustrins organ Bil Sweden.- Det finns ett stort inresse för biogas som fordonsbränsle och med de nya tankställena blir biogas tillgängligt i en ännu större del av landet, säger Gunnel Horm, chef för enheten för investeringsprogram vid Naturvårdsverket.