IS Pite blev Innovation Pite år 2015 under den tid som terrorganisationen IS härjade som värst. Ingen har väl trott att tankesmedjan i Bryggeriet hade någon koppling österut. Men den stiftelse som bildats för verksamheten valde ändå att byta namn och det arbete som vd Robert Bergman leder har mer fredliga avsikter.
Han och styrelseordföranden Erik Lindbäck pekar på att dåvarande IS Pite skapade den allra första näringslivsgalan i Norrbotten 1998. Nu är det årligt återkommande arrangemang i alla kommuner.
I meritlistan finns också ett antal andra initiativ som fortfarande är verksamma. Dit hör Solander Symposium och Science Park som i dag är Piteå Science Park.
– De tre Nutekkonferenserna i Piteå, med över 600 deltagare var en verklig inspirationskälla och det stora tårtkalaset med besök hos företagen var ett roligt arrangemang. Vardagsrummet med syftet att arrangera tankväckande möten är en verksamhet som Innovation Pite fortfarande engagerar sig i, säger Robert Bergman.
Med Robert Bergman som projektledare och Erik Lindbäck som ordförande inleddes en förstudie kring visionen att utveckla Lindbäcksstadion till det anläggningen är i dag med skid- och däcktesttunnel samt fritidsanläggning.
Innovation Piteå ligger också bakom de forskarfredagar för ungdomar som pågått sedan 2015.
– Vi föder idéer och försöker att utveckla dem till ett eget liv, säger Robert Bergman om arbetet.
– Vi ska vara en frifräsare mellan näringslivet, kommunen och akademin. Hålla koll på läget och försöka hitta de bitar som saknas i Piteå, säger Erik Lindbäck.
Han och Robert Bergman funderar kring den så kallade Piteandan med idén att "allt kan vi göra själva".
– Det är både positivt och negativt. Men vi måste se att Piteå ingår i en region. Piteandan är mer symbolisk. Det finns i vår kultur att vi är duktiga och självständiga, men det viktiga är hur regionen utvecklas för det gynnar också Piteå, säger styrelseordföranden.
– Vi har blivit bättre i Piteå på att ta emot intryck utifrån och vi har ju alltid, som sjöfartsstad, varit en del av världen, säger Robert Bergman.
Han säger att en sund piteanda handlar om att berätta om vad vi är bra på men att också förstå vad vi inte är bra på.
Robert Bergman och Erik Lindbäck pekar på det tankesmedjan i Bryggeriet är duktiga på – att bygga nätverk som gynnar Piteå.
– Kunskapspridning är en viktig del i arbetet, kunskap om vad som kommer att påverka oss och kunskap om vad som händer i Piteå, säger Bergman.
– Vi behöver höja medborgarnas kompetens. Ge en insikt om vad som sker. Det arbetet måste börja redan i förskolan. Då kan vi hänga med, säger Erik Lindbäck.
Framåt kommer Innovation Pite att sätta fokus på att Piteå fyller 400 år år 2021.
Närmare i tid ligger Biobase-konferensen den 22–23 november som är ett initiativ från Innovation Pite.
– Piteå är Europas bästa exempel på den biobaserade staden. Vi har hela kedjan, säger Robert Bergman.