Just nu befinner de sig i det lilla konferensrummet på Kaleido, där de en gång i veckan bygger upp en inspelningsstudio för att omvandla tankar till ljudvågor.
Men för Linnea Lindström, Elsa Dahlbäck och Elin Isaksson, alla 17 år, började det med en idé – i en husvagn.
– Vi skulle sova över i husvagnen tillsammans. Jag hade lyssnat på en podd innan och jag sa till de andra: ”Vi skulle kunna göra en så mycket bättre podd än den här”, säger Linnea Lindström.
Flyktig idé blev verklighet och sedan dess har sju officiella avsnitt spelats in. Inte sällan i sängen hemma i någon av programledarnas sovrum, innan den nuvarande inspelningslokalen Kaleido blev aktuell. Nu mer har de tillgång till högkvalitativ utrustning inklusive mickar, hörlurar och mixerbord.
Ord från vanliga människor
De pratar om det de själva tycker är intressant och erbjuder sådant som de själva vill höra. Sedan starten har det pratats om allt från kroppsideal och vardagliga händelser i skolan till mode och prestationsångest.
– När vi spelar in bestämmer vi oftast vad vi ska prata om nästa gång. Då går man runt med det i bakhuvudet i en vecka, säger Elsa Dahlbäck och Linnea fyller i:
– I dag ska vi prata om fördomar. Sen sist har jag gått runt och frågat folk i min närhet om vad fördomar innebär för dem, för att kunna prata om det i avsnittet.
De är alla överens om att det viktigaste ändå är att ordet får vara fritt, utan inövade punkter och manus. Myspodden är tämligen ensam i sitt slag, med få konkurrenter i Piteå, vilket också bidrar till en lyssnarkrets.
– Om unga i min ålder hade gjort en podd, speciellt i en så här liten stad som Piteå, så hade jag definitivt velat lyssna. De poddar man kan lyssna på i dag drivs ofta av kändisar, jag tror det är kul att höra ord från en vanlig människa, säger Elin Isaksson.
Seriöst och lättsamt
Podcasten som uttrycksform är någonting som faller både Elsa, Linnea och Elin i smaken. Inte minst för att det är avslappnat, som en vanlig konversation mellan tre kompisar där micken bara råkar finnas på plats, men också för att fokus försvinner från det visuella och enbart läggs på innehållet.
– I början kändes det förstås onaturligt att prata med en mick framför sig, men vi börjar få in rutinen nu, säger Elsa.
– Och vi har ju gjort det här flera gånger förut. Pratat med varandra om olika ämnen. Enda skillnaden är att vi sitter i en studio nu istället för någon annanstans, säger Linnea.
Avsnitten släpps både på och iTunes och Soundcloud varje söndag. I framtiden kan man vänta att få höra dem prata om både fördomar och att må dåligt, dessutom är planen att kunna bjuda in gäster att intervjua. Oavsett ämne, är humor och igenkänning någonting de alltid strävar efter.
– Det ska vara lättsamt, men man ska kunna vara seriös också. Man vill ha en bra balans, säger Elsa.