Tandvården räddas av unga vikarier

De har bara en termin kvar av utbildningen. Blivande tandläkaren Emmy Johansson och tandsköterskan Linda Öhlund räddar nu sommaren vid Folktandvården i Piteå.

Tandläkaren Emmy Johansson och tandsköterskan  Linda Öhlund  räddar den akuta situationen i semestertider vid Folktandvården i Piteå. Båda har bara en termin kvar av utbildningen och får sommarjobba.

Tandläkaren Emmy Johansson och tandsköterskan Linda Öhlund räddar den akuta situationen i semestertider vid Folktandvården i Piteå. Båda har bara en termin kvar av utbildningen och får sommarjobba.

Foto: Gunnel Ekman

Piteå2020-07-14 19:00

Båda är födda och uppväxta i Piteå och har både familj och vänner här. Att söka sig hem för att sommarjobba känns därför helt naturligt. Att tandvården dessutom skriker efter personal är också en bidragande orsak, både till valet av utbildning och till sommarvikariaten. Det råder nämligen akut brist på framför allt tandläkare.

– Jag går tandläkarutbildningen vid Umeå universitet, av cirka 70 i min kurs kommer tre från Norrbotten så man förstår ju att det inte är så många som söker sig hit och att det är fortsatt brist på tandläkare i länet, säger Emmy Johansson. 

Hon berättar att de flesta av hennes kurskamrater kommer från Stockholm och Göteborg.

– Och det är väl naturligt att de söker sig hem igen efter utbildningen, säger hon och menar att det väl närmast skulle vara konstigt om de sökt sig norrut istället.

Desto gladare är då Regionen och Folktandvården i Piteå över att Emmy finns – och sökt sig hem igen för att jobba. Under sommaren jobbar hon tillsammans med en annan student, tandsköterskan Linda Öhlund som också återvänder hem för jobb i tandvården.

– Jo, jag är också från Piteå och pluggar på distans till tandsköterska via yrkeshögskolan i Luleå, berättar Linda Öhlund. 

Tandsköterskeutbildningen är 1,5 år och hon har bara en termin kvar, så ett sommarjobb i Piteå kändes väldigt bra.

– Jag blir färdig tandsköterska i mars och vi har ju ganska mycket praktik i undervisningen så erfarenheten har jag ju redan och som tandsköterska har man ingen särskild legitimation så det är fritt fram att jobba under utbildningen, säger hon.

För tandläkare är situationen en annan. Tandläkare är likt läkare legitimerade och måste ha legitimation för att få jobba. Emmy Johansson berättar;

– Tandläkarutbildningen är tio terminer, alltså fem år, och jag har gått 4,5 år nu. När man bara har en termin kvar får man en tillfällig legitimation för att kunna sommarjobba och det ville jag förstås.

Båda ser framför sig en framtid, inte bara nu i sommar utan även då de studerat klart, vid Folktandvården i Piteå. Kanske får de till och med fortsätta att jobba tillsammans.

Tills vidare välkomnar radarparet Johansson och Öhlund patienter till Folktandvården i Piteå nu i sommar.

– Det känns jättebra att vi får jobba ihop hela sommaren i alla fall. Sen får vi väl se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!