Tandvården försvinner till sommaren

Slutet närmar sig för folktandvården i Hortlax. Planen är att stänga efter sommaren och patienterna hänvisas till Piteå eller Öjebyn.

Foto: Joel Gustafsson

PITEÅ2018-02-09 15:49

Våren 2017 beslutade Region Norrbotten att stänga folktandvården i Hortlax. Kliniken med cirka tio anställda och 4 300 patienter skulle vara tömd senast 31 december 2018.

– Vi har hela 2018 på oss, men av olika personalskäl passar det bäst att vi börjar avveckla till sommaren, säger Marita Sjöberg, kliniksamordnare för folktandvården i Piteå kommun och tillfällig enhetschef i Hortlax.

Men redan i dag är verksamheten i Hortlax decimerad med en tandläkare tre dagar i veckan och två tandhygienister fem dagar i veckan.

– Vi klarar vår barntandvård och till viss del våra vuxna abonnemangskunder. All akut tandvård på vuxna bedrivs i dag i Piteå och Öjebyn, säger Marita Sjöberg.

Efter semestern är planen att folktandvården i Piteå kommun kommer att bedrivas på klinikerna i Öjebyn och centrala Piteå. Både personalen och patienterna hänvisas dit och lokalerna på sjukhuset ska byggas om för att skapa fler behandlingsrum.

– Skillnaden för dem i Hortlax är att de får längre till sin klinik. Vården och personalen finns kvar. Nu ska vi bara försöka hitta nya arbetsätt så att vi får ihop allt, säger Marita Sjöberg.

Klarar folktandvården av att ta hand om alla patienter?

– Det återstår att se. Vi har ett hårt akuttryck och skulle behöva lite mer personal, men det är inte så lätt att rekrytera.

Region Norrbotten har motiverat nedläggningen med att kliniken i Hortlax haft svårt att rekrytera tandläkare. Den beräknade besparingen på cirka 1,4 miljoner kronor per år var också en bidragande faktor. När PT skrev om förslaget hösten 2016 var personalen kritisk.

– Vi vill absolut inte lägga ned. Vi har ett högt patienttryck och vi behöver både rummen och personalen vi har här, sade Lena Vikberg, dåvarande enhetschef på folktandvården i Hortlax.

Marita Sjöberg säger i dag att beslutet var tråkigt, men att man vänjer sig vid tanken.

– Vi har gått från att ha varit fem kliniker till att snart vara två. Det är inte lätt, men vi är i en politiskt styrd organisation så vi får acceptera och anpassa oss efter det. Sedan är det en kostnadsfråga att ha flera kliniker.

Hortlaxborna som förlorar sin närliggande folktandvård är besvikna och Marita Sjöberg säger att hon har förståelse för det.

– Sedan tror jag att det en vanefråga att åka in till stan eller Öjebyn.

Många menar att det har varit smidigt för barnen?

– Jo, men å andra sidan går de till tandläkaren vartannat år och att föräldrarna då måste åka till Öjebyn eller Piteå är ingen katastrof.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!