Folktandvården i Norrbotten skriker efter tandläkare. I dagsläget fattas mellan 20 och 25.
– I förhållande till övriga länet så ser det bra ut i Pite älvdal. Arvidsjaur och Arjeplog går mot strömmen och det ser hyggligt ut i Piteå centrala, säger divisionschefen Tomas Josefsson.
Det goda personalläget i södra Norrbotten har inneburit att tandläkare därifrån har åkt upp till bland annat Boden för att stötta. Verksamhetsområdet där också klinikerna i Älvsbyn och Sävast ingår har det tufft.
– Hela det området har problem med brist på tandläkare och centrala Boden är kanske allra värst drabbat i länet. Under våren har vi haft igång ett hjälpprogram där tandläkarna i syd har hjälpt till och stöttat.
Enligt Tomas Josefsson ser det också illavarslande ut i Övertorneå och Överkalix.
– Det räcker med att en tandläkare slutar så blir det tomt.
Det är svårast att hålla igång bemanningen på små kliniker, även om flera stora också har problem.
– För att kunna ta in nya tandläkare och dessutom handleda dem på ett bra sätt så måste man ha en lite större enhet.
Men om läget i Piteå ser hyfsat ut, hade man då behövt lägga ned folktandvården i Hortlax?
– Jo. När Hortlax var öppet så kunde det gå ett tag och så var det tomt på tandläkare. Det är inget man kunde lita på att det fungerade.
Har ni något problem med att privata kliniker dammsuger upp era tandläkare?
– Den konkurrensen verkar vi klara ganska bra. Vi har de nya kedjorna som har plockat några tandläkare av oss, men samtidigt är det flera som har kommit tillbaka efter ett tag.
Tomas Josefsson ser inget framgångsrecept för att snabbt lösa tandläkarkrisen. Ett problem är det nya språkkravet som infördes för drygt två år sedan. Tidigare har läkare och tandläkare som utbildats inom EU kunnat söka svensk läkarlegitimation om de har kunskaper i svenska i nivån B2, vilket ungefär motsvarar ungefär sex månaders heltidsstudier.
Nu gäller krav på C1, en nivå som kan ta ett par år att nå.
– Det har satt stopp för i stort sett all rekrytering från utlandet. Förut hade vi ett stabilt inflöde av utlandsutbildade tandläkare, inte minst i Piteå, säger Tomas Josefsson.
Att språkutbilda och avlöna tandläkare i några år utan att de kan utföra behandlingar är inte möjligt enligt Tomas Josefsson.
– Det blir för dyrt.
Var gör ni för att klara det här?
– Det man kan göra är att träna och utbilda övrig personal så att de kan delta mer i vården, bland annat att sköterskorna kan lägga bedövning och göra fyllningar. Den omställningen går bra. Det andra är att försöka påverka myndigheterna så att de sänker språkkraven.
Tandläkarna som utexamineras vid Umeå universitet är viktiga, men antalet är inte tillräckligt.
– Det räcker inte på långa vägar, även om vi tog alla som gick ut skulle det inte räcka, säger Tomas Josefsson.
Enligt honom har Västerbotten, som haft fördel med tandläkarutbildning i sitt eget län, också stor personalkris.
– Det jobbar bara tre tandläkare i den nybyggda kliniken i centrala Skellefteå som är byggd för elva-tolv tandläkare. Klinikerna i Malå och Norsjö står tomma. De har till och med lediga tjänster i Umeå centrum som de inte får besatt. Det är en riktig kris.