Skolkuratorerna på Strömbacka möter många elever som tycker det är jobbigt att stå inför klassen och redovisa, många upplever det så jobbigt att de helt undviker det, med frånvaro som följd. Andra tvingar sig till det men upplever stark ångest, både innan och efter.
– När jag vet att jag ska redovisa vaknar jag med ångest. Det känns hemskt att vara i centrum, att alla ska titta och lyssna, bedöma vad jag säger och kanske kommentera det efteråt, säger Anna som egentligen heter något annat.
– Det har alltid varit jobbigt att prata inför andra, värst var det i början av gymnasiet när det var en ny klass, men det är lättare nu när man känner varandra bättre.
Just trygghet i gruppen lyfter skolkuratorerna Hanna Modig och Mikaela Norman fram som en viktig faktor.
– En otrygg klass där det kan finnas hot som suckar och kommentarer kan faktiskt vara skadligt, konstaterar Mikaela Norman.
Många lärare har också hört av sig och efterfrågat mer kunskap för att kunna bemöta elever med talrädsla.
Kuratorerna har haft föreläsning för lärare på Strömbackaskolan och hoppas att frågan uppmärksammas mer, även i grundskolan. Forskning har visat att talrädsla ofta tar sin början när eleverna går på högstadiet.
Svenskläraren Sara Viklund säger att det är viktigt att elever får hjälp att hantera sin talrädsla eftersom redovisning inför grupp är en vanlig och viktig del av undervisningen.
– Jag ser det som ett demokratiuppdrag, att vi ska lära våra elever att göra sina röster hörda. Men som lärare ska man absolut vara medveten om att elever är sårbara och kan behöva hjälp på vägen.
Under sin magisterutbildning gjorde hon en studie kring just talrädsla där hon intervjuade elever om vilka faktorer de haft hjälp av för att hantera sin rädsla. Slutsatserna har Sara Viklund använt sig av i sin roll som lärare.
Hanna Modig säger att det är viktigt att normalisera talrädsla, att elever ska känna att de inte är ensamma och att det finns hjälp att få.
– Det finns verktyg och strategier att jobba med för att förändra tankemönster och underlätta.
Sångläraren Thomas Andersson arbetar med projektet "Talkraft" där elever med talrädsla får hjälp att hitta strategier.
– Vissa behöver mattehjälp, andra svenskhjälp. I den här gruppen får man hjälp med att prata inför folk.