Cembratallarna runt Öjebyns kyrkogård planterades på 1970-talet och har sedan dess växt sig allt större. Det ytliga rotsystemet breder ut sig och både personal och gravrättsinnehavare har ifrågasatt om träden verkligen är lämpliga i den miljön.
– Det är många som tycker att cembratallarna inte hör hemma på kyrkogården. Att de ger ett mörkt och tungt intryck. Sedan är det klart att det inte är roligt när det växer in rötter bland anhörigas gravstenar, säger Marika Berglund, kyrkogårds- och fastighetschef vid Piteå Församling.
Värst är problemen runt urngravlunden där trädens rötter lyft plattsättningar och gravstenar. Att gräva en urngrav tar normalt 10 minuter, men på grund av rötterna kan personalen hålla på i två timmar för en grop som är 80 centimeter djup och 30 centimeter bred.
– Runt urnlunden skulle man vilja ta bort träden för gravvårdarnas skull, säger Marika Berglund.
Eftersom kyrkogården är kulturmiljöskyddad krävs det tillstånd från länsstyrelsen för att ta ned träd. Piteå församling håller på att ta fram en trädvårdsplan där cembratallarnas framtid kommer att utredas och först när den är färdigställd kan länsstyrelsen ta ställning till eventuella förändringar av trädbeståndet.
– Den nyare delen av Öjeby kyrkogård togs i bruk 1963 men eftersom den anses ha vuxit ur den gamla kyrkogården från 1800-talet blir även den modernare delen av kyrkogården kulturmiljöskyddad, säger Marika Berglund.
Gamla bilder visar att det från början var planterat björkar kring kyrkogårdsmuren och Marika Berglund hade gärna återskapat hur det såg ut från början.
– Samtidigt måste vi ta hänsyn till de nya kulturvärdena som har blivit på kyrkogården. Det blir en avvägning däremellan.
Vill ni ta bort alla cembratallar?
– Jag tycker inte det. Cembratallarna har blivit ett värdebärande drag på kyrkogården och de berättar en historia. Jag tänker också att det finns många församlingsmedlemmar som tycker att cembratallarna har blivit karaktäristiska för kyrkogården. Skulle vi återskapa hela kyrkogården tror jag inte att besökarna skulle känna igen sig.
Trädvårdsplanen beräknas vara klar under 2026