– Det är vi som initierat mötet för att vi ville göra rätt från början, för våra gästers skull men också för vår egen del, säger delägaren Karina Viktorsson.
Den stora verandan har 130 sittplatser och de får maximalt ta in 150 personer. De tror att det svåraste kommer att bli att se till att kunderna håller avståndet, att det inte bildas långa köer i baren och att besökarna inte sitter för tätt.
– Vid bokning för ett lite större sällskap vill vi att gästerna respekterar att det kanske inte är möjligt att alla kan sitta vid samma bord. Beställning av dryck tar vi upp i samband med bordsbokning, så att det redan är klart när gästerna kommer. De kan sätta sig direkt.
Restaurangen kommer inte att servera någon buffé i sommar.
– Vi kommer att linda in besticken i servetter och vi har köpt ett rengöringsmedel som ska ta bort virussmitta, säger delägaren Ulla Viktorsson.
Coronapandemin betyder en stor förändring. För många företagare är ekonomin ansträngd.
– Vi behöver anställa fler, någon som är värd och som ser till att det är ordning och att allt fungerar som det ska. Vi har verkligen fått tänka i nya banor. Vi vill inte att någonting händer så att vi tappar vårt tillstånd, säger Karina Viktorsson.
Alkoholinspektörerna Tommy Lindgren och Tommy Nordsvahn, från kommunens miljökontor tycker det är bra att restaurangägarna tar ansvar.
– Vi brukar säga att de ska måla upp ett värsta scenario när det är som bäst och de har flest gäster. En sak som kan vara svår är trängsel vid toaletterna. I takt med att alkoholkonsumtionen ökar kan det bli situationer som inte alltid är så lätta för personalen att hantera. Kunden brukar inte har samma förmåga att lyssna då, säger Tommy Lindgren.
De förstår att folk i allmänhet börjar ledsna lite på corona och att man kanske inte är lika noggrann. Många upplever nog att restriktionerna har pågått länge.
– Vi vill skicka en uppmaning till alla Piteåbor att visa hänsyn, ha förståelse och lyssna på personalen. Restaurangen kan bara ha öppet så länge alla sköter sig. Missköter gästerna sig riskerar stället att få stänga, säger Nordsvahn.
Enligt inspektörerna kommer det att ske en utökad tillsyn av restauranger och kaféer i sommar.
– Vi kommer att kontrollera mer när uteserveringarna kommer i gång, säger Tommy Lindgren.