Taket har gett vika på kulturhistorisk relik

Delar av taket har gett vika och störtat in. En grånad sönderfallen trärelik från en svunnen tid – det väldiga såghuset till gamla Storforssågen – har blivit anmält som en stor säkerhetsrisk.

Stora hål i takkonstruktionen vittnar om en fastighet som sett sina bästa dagar.

Stora hål i takkonstruktionen vittnar om en fastighet som sett sina bästa dagar.

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2015-12-13 10:26

Många årsringar har passerat sedan såghuset på Tingsholmen intill Inrefjärdens vattenrand såg sina glans dagar.

I slutet av 1800-talet, när Storforssågen växte fram som en av bygdens stora industrier, var såghuset hjärtat i verksamheten.

Det var där stockarna blev kapade till byggbart virke – och det var där patron Hedqvists bolag inledningsvis täljde flis.

Dödsstöten

Så småningom övergick Storforsbolagets aktiestock i AB Ytterstfors-Munksund, och av olika anledningar kom verksamheten att svaja ekonomiskt under några allt mer magra år på 1930-talet.

Sågverksrörelsen hann både läggas ner och väckas till liv igen, innan den definitiva dödsstöten tillfogades år 1941.

Sedan dess har sågklingorna stått tandlösa och tysta. Och kvar i dag finns bara några luggslitna, tomma, kallställda byggnader – däribland det väldiga såghuset i flera etage och med en betydande del av yttertaket instörtat.

Nyttjad lekplats

Taket rämnade för snötyngden redan för ett par tre år sedan. Mindre delar av väggfasaden har också fallit ihop som ett rangligt plockepinn.

Men trots en latent risk för ytterligare ras är byggnaden i vissa avseenden fortsatt nyttjad som lekplats för bland annat paintball-spel, enligt uppgifter till PT.

Anmälan

Nu har dock säkerhetsriskerna påtalats i en anmälan till Piteå kommun som står i begrepp att kontakta ägaren.

– Vår handläggning har precis dragit igång och vi kommer tillskriva ägaren frågor om vilka åtgärder som är planerade för byggnaden, säger Anna-Karin Lundberg, enhetschef vid plan, bygg och markavdelningen.

Reparation? Hmm, knappast. Rivning gör sig gällande som ett något mera troligt alternativ – även om byggnaden utgör ett kulturhistoriskt arv.

– Beroende på det svar vi får kommer vi att fatta beslut i någon form, säger Anna-Karin Lundberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om