Bilden berättar
Med en god portion envishet, uppbackad av bland annat dåvarande kommunalrådet Annie Persson, kom det loss en del pengar för att förverkliga hela byns bagarstuga i ett gammalt vattenverk.
- Det blev även att ordna med litet av varje för att få ihop erforderliga medel, för att fullborda idén.
I 25 år har bagarstugan funnits. Av dessa har Elsy Öhman funnits 22 år i verksamheten.
- De senaste tre åren har jag inte varit där. Hälsan är inte längre vad den varit och det är påfrestande att stå så lång tid, säger Elsy Öhman
Numera är det Adele Wikström Öhman och Lilian Björklund som har hand om verksamheten.
När bagarstugan var som mest populär var det fullt upp hela tiden. Flitigt nyttjad.
Bakkurser
- Från början var det mest gamla rosvikare som kom. De som bevarat gamla baktraditioner. Men jag ordnade 10 bakkurser och vände mig till unga familjer för att få dem engagerade, berättar Elsy Öhman.
Konstateras kan dock att populariteten i viss mån avtagit.
- Det är inte längre så många som kan baka tunnbröd. Nu är det mest rågkakor som gäller i den vedeldade bakugnen. Det vore kanske på sin plats att sätta igång nya bakkurser för att verksamheten skall få leva vidare. Unga familjer går mestadels och köper sitt bröd i affären, säger Elsy Öhman.
Hon noterar att det i fjol var ett 20-tal personer som nyttjade bagarstugan.
När verksamheten startade trodde en del att den var "politisk". En centerpartist trodde faktiskt att det bara var socialdemokrater som skulle få baka.
- Det är öppet för alla, säger eldsjälen i projektet vilken själv har stor erfarenhet av tunnbrödbakning och som snart fyller 84.
I sin ungdom bakade hon åt olika familjer för att hjälpa till med försörjningsbördan hemma
Det var en tid då hon arbetade tolv timmar om dagen och bakade upp sexton kilo mjöl. För det fick hon en och femtio i timmen samt tre brödkakor med sig hem