Videon är inte längre tillgänglig
Tarmcancer drabbar mer än 6 000 personer i Sverige varje år, varav 2 500 avlider. Det tabu som råder kring diagnoser som rör de intima regionerna, riskerar att hindra patienter från att få den vård de behöver, detta skriver Riksorganisationen för stomi- och reservoaropererade, ILCO i sin rapport.
– Cancerformer behöver synliggöras, precis som vilket funktionshinder som helst, säger Gerd Broberg, aktiv styrelsemedlem i ILCO Norrbotten.
Efter testikel-, prostata- och lungcancer är tarmcancer den diagnos som beskrivs som mest skamlig och tabubelagd. Bröstcancer är den cancerform det råder störst öppenhet kring.
– Har man en knöl i bröstet känns det inte så jobbigt att berätta det för någon. Men när det gäller avföring, gaser och magknip så pratar man inte om det, säger Gerd Broberg.
Sök vård i tid
Bo Karlsson är förbundsordförande i ILCO och enligt honom bekräftar undersökningen hans tidigare farhågor.
– Oviljan att prata om att man drabbats av tarmcancer riskerar leda till att man söker hjälp försent. Dessutom tas man inte emot med öppna armar från vårdens sida, eftersom man även där hanterar misstanke om dessa cancerdiagnoser som mer eller mindre tabubelagda, säger han.
Gerd Broberg tycker det är viktigt att öka öppenheten kring tarmcancer.
– Oftast känns det lättare när man kan prata om det, berättar hon.
Risken är att man går och väntar för länge innan man söker vård och i värsta fall så kan det då vara försent.
Gerd Broberg vill understryka att en tarmcancerdiagnos inte behöver innebära att man får en stomipåse.
– Men man kan leva bra med en påse på magen. Livet tar inte slut, säger hon.
Bo Karlsson tycker att öppenheten från vårdens sida måste bli bättre.
Sämre behandling
– Patienternas tystnad kan få som konsekvens att en av de vanligaste cancerformerna glöms bort, vilket skulle innebära att behandlingen av de drabbade blir lidande, säger han.
Gerd Broberg har inte själv haft en cancerdiagnos, men hon är stomiopererad på grund av en kronisk tarminflammation.
– Trots att jag är öppen och har lätt för att prata om det så tog det sju år innan jag tog mig till badhuset, berättar hon.
För henne har patientföreningen ILCO varit betydelsefull. Hon tror att många väljer att söka information på nätet idag.
– Jag rekommenderar dem som drabbats av tarmcancer att kontakta ILCO. Utbytet man får av riktiga människor som har samma erfarenheter är något helt annat, än att läsa om det på internet, säger Gerd Broberg.