Som alltid finns det vissa ställen som är mer utsatta än andra. Ett exempel är området kring Bergsviksbron. Där har det redan börjat öppna sig och räddningstjänsten varnar för tunna isar.
De flesta skoteråkare och andra som ger sig ut på isarna tar säkerheten på allvar, men dessvärre inte alla.
Isen ändras snabbt
- Det finns många vildhjärnor som utmanar ödet. I fjol när vi varnade för de tunna isarna i PT dröjde det bara någon dag innan vi fick rycka ut och rädda en som kört ner i en vak vid Fårön, säger Krister Östren, stf räddningschef i Piteå.I fjol var isen mycket förrädisk vid den här tiden, men i år har det varit kallare. Hur bedömer räddningstjänsten isläget?
- Vi har inte fått indikationer om att läget är särskilt dåligt, men av erfarenhet vet vi att vissa områden mer eller mindre alltid har svag is och bör därför undvikas. I skärgården finns det många knepiga ställen och det gäller att vara försiktig.
- Situationen kan snabbt förändras. Särskilt nu när det börjar bli plusgrader på natten. Om det blåser upp och dessutom blir soligt är det extra viktigt att vara observant.
Isdubb och livlina
Krister Östren rekommenderar alla att ta med sig livräddningsutrustning i form av isdubbar och livlina. Även visselpipa och karta är bra att ha med. Dessutom bör man helst inte åka ut ensam.- En väl knuten plastpåse med reservkläder i en ryggsäck är bra att ha med. Den får lite flytkraft om nu olyckan skulle vara framme, säger Krister
Östren.
Många människor är "rädda" för blank is, men invaggas i någon slags falsk trygghet när det ligger snö på isen. Det är inte särskilt klokt. Om det blåser "rätt" kan snö dreva igen öppna stråk och sedan är olyckan framme. En bra försiktighetsåtgärd är att provborra i isen med jämna mellanrum och särskilt när isen ändrar karaktär.