I mars kom hovrättens dom i förtalsmålet mot Tina Sandström och Sara Sandström, grundare av Kvinnojouren Lillasyster. Detta efter att de satt upp bilder på en man med texten "kvinnomisshandlare".
Systrarna dömdes att betala vardera 30 400 kronor i skadestånd till mannen. Kapitalskulden är på totalt 60 800 kronor, men nio månader senare har han ännu inte fått betalt och kräver systrarna på ytterligare ränta och avgifter.
– Han vill ha ränta på 7 860 kronor av oss var vardera, alltså totalt 15 720 kronor. Sedan tillkommer avgiften till Kronofogden på 600 kronor av oss var vardera, alltså totalt 1 200 kronor, säger Tina Sandström.
Mannen har vänt sig till Kronofogdemyndigheten och ansökt om verkställighet, att myndigheten tvångsvis ska genomföra åtgärder för att systrarna ska betala hans fordran. Systrarna har invänt mot verkställigheten, men det har avslagits av Kronofogden.
Systrarna har då överklagat beslutet till tingsrätten.
Tina Sandström uppger att de via sitt juridiska ombud Linnea Lindqvist på Kaiding skickat flera mejl och brev till mannen för att få hans kontouppgifter, men inte fått svar.
– Vi vill göra rätt för oss, säger hon och uppger att de inte bestrider själva skulden på 60 800 kronor, utan de extra pengar som nu tillkommit.
– Vi menar att han medvetet har förhalat det här och hållit sig undan för att kunna ta ut extra räntor och avgifter. Han vill sko sig ännu mer, det är min tolkning.
Linnea Lindqvist var även var Sara Sandströms, försvarsadvokat. Hon bekräftar att systrarna med hennes hjälp försökt att nå mannen för att få hans kontonummer och kunna betala, men att han inte hört av sig.
– Jag kan tycka att det blir märkligt om man ska kunna hålla sig undan på det sättet för att det ska bli högre ränta, säger hon och efterlyser bättre rutiner.
Det finns i dag kritik mot hur systemet för skadestånd är utformat.
– Kontakten ska egentligen ske genom att den som är dömd ska ta kontakt med brottsoffret. Hade det funnits något bättre system så hade det varit enklare, säger Linnea Lindqvist.
Är det ovanligt att det blir så här?
– Jag vet egentligen inte, men jag har aldrig varit med om att någon inte svarar utan människor brukar generellt vara måna om att få in sina pengar.
Ärendet hamnar nu hos tingsrätten.