Solgerd Bengtsson har jobbat inom landstinget i 40 år. Några år innan hon fyllde 65 föll hon olyckligt och tvingades gå i sjukpension. I dag är hon 76 år och har en sammanlagt pension på cirka 13 400 kronor.
Vid årsskiftet hade hon sett fram emot några hundralappar mer i plånboken, till följd av den skattesänkning för pensionärer som började gälla 1 januari. Men istället för mer pengar blev det ett nollsummespel, eller för att vara exakt, minus sju kronor i månaden. Detta på grund av en rejäl sänkning av tjänstepensionen. En sänkning som bygger på ett gammalt pensionsavtal mellan facken och Sveriges kommuner och landsting. Se artikel intill.
– Jag har det absolut inte sämst. Men jag tycker det är för jäkligt att det får bli så här. Det måste bli en reaktion och en korrigering, säger Solgerd Bengtsson.
Hon blev varse om sänkningen någon vecka in i januari, när det orangea kuvertet damp ner i postlådan. Av det framgick att den allmänna pensionen skulle höjas med 340 kronor. En höjning hon såg fram emot.
För att få veta vad tjänstepensionen skulle landa på ringde hon till Skandia, som administrerar den.
– Har du inte hört! sade kvinnan jag pratade med. Tjänstepensionen sänks med 350 kronor.
Solgerd Bengtsson trodde knappt det var sant, men efter att ha ringt runt och läst på stod det klart. Sänkningen av tjänstepensionen var ett faktum och efter lite enkel matematik visade det sig att in på kontot kommer sju kronor mindre i månaden jämfört med 2017.
– Jag är inte den som gnäller. Själv klarar jag mig, men jag blir förbannad för dem som har det sämst. Min svägerska till exempel, som får ut ungefär 9 000 kronor.
Samma siffror som för svägerskan, gäller för Solgerds syster Gunvor Carina Hedenström. Hon får också ut omkring 9 000 kronor i månaden.
Både Solgerd och Gunvor ifrågasätter om det verkligen kan vara lagligt att tjänstepensionen sänks.
– Det här är ju pengar som arbetsgivaren betalat in och som inte borde kunna "tas tillbaka".
De vill se fler som reagerar och gör nu vad de kan för att upplysa andra. Gunvor startade en facebook-grupp under namnet Vi också: pensionärer för bättre levnadsvillkor.
– Här diskuterar vi pensionen och här försöker jag tipsa andra pensionärer om bidrag man kan söka, till exempel bostadsbidrag och äldreförsörjningsstöd.
Systrarna strider för att man som gammal ska kunna leva på sin pension.
– Någonting har blivit galet i det här. Det är åt helsicke och nu får det lov att rättas till – och det fort.