Systern Therese blev uppmärksammad teateraktris

FRAMGÅNGSRIKA. Hemmet i Piteå var långt ifrån ljust, harmoniskt och lyckligt under operasångerskan Lydia Lindgrens uppväxt. Sett till att barnen inte blev ömsint och varsamt omhändertagna, efter moderns död, finns det anledning fascineras över hur förbluffande bra det gick för dem.

Piteå2007-09-25 00:00
Lydia Lindgren hade en tid hus på Long Island och under sina senare år i New York en sju rums våning på Manhattan.

Hon fick, som berättats, i mycket unga år på egen hand börja förbereda sig för ett liv utanför Piteås lilla slutna krets.

Sverige har alltid varit litet i USA, men Svensbyfödda Lydia Lindgren blev ändå en historiskt intressant och omtalad person, och en bit Piteå i Amerika på sin tid.

Hennes syskon är också värda ett eget kapitel.

Teateraktris

När Lydia Lindgren rymde hemifrån, och bosatte sig Stockholm, tog hon sin två år yngre syster Therese med sig till Piteå och lämnade henne hos en väninna till modern, en gammal lärarinna. Detta sedan familjesituationen förändrats.

Lydia Lindgren hamnade senare i Paris för att studera sång. Hon var då 19 år och skickade efter systern Therese,som fick tillfälle att studera franska vid en skola i St. Germain. När Therese, född i Sjulsmark, senare återvände till Sverige inledde hon en teaterbana i landsorten. Åren 1917-22 var hon knuten till Skådebanans resande sällskap och i samband därmed debuterade hon på Stockholmscenen, när Skådebanan med eget sällskap gav föreställningar på Folkets hus teater.

Här uppmärksammades hon av Albert Ranft, som engagerade henne för sina teatrar, i första hand Vasateatern där den frappanta aktrisen gjorde en rad uppmärksammade roller i komedier och lustspel. Hon medverkade slutligen också i en av Ernst Rolfs revyer, men drog sig redan 1928 tillbaka till privatlivet.

Hon gifte sig med Helmer Enwall (1889-1974) född i Norrköping och direktör i Konsertbolaget i Stockholm, där han blev direktör 1917. Maken var även en tid president i Association of European Concert Managers och skötte bland annat Jussi Björlings turneer.

Therese Enwall avled 67 år gammal i december 1953. Äktenskapet var barnlöst.

När Lydia lämnade hemmet tog hon sin bror Fritz, född i Hortlax, med till sin mors kusin Fredrik Lindvall i Öjebyn. Brodern Gustav tog hon med sig till Stockholm, där han lämnades hos släktingar och sattes i skola.

Filmauktoritet

När Lindvall i Öjebyn dog ordnades så att Fritz blev sänd till London, där äldste brodern Ernst då bodde. Fritz kom sedan, efter ett par år i England, till New York. Gifte sig efter ett par år med en finska, Olga. Fritz Lindgren bodde först en tid med systern Lydia i hennes hus på Long Island, med hustru och barn innan familjen därefter flyttade till eget hem.

Lydia har beskrivit Fritz som en blyg, beskedlig, smal, elegant och ung man. Han dog före 30 års ålder. Frun gifte om sig och flyttade till Florida. Fritz hade en son, som i sin tur hade två barn.

Ernst (1878-1935) som såg dagens ljus i Svensbyn, utbildade sig först i Luleå till skräddare. Senare i livet hamnade han i London och hade egen skrädderiaffär på Sackville Street nära Picadilly i London. Ernst var gift med Charlotte Elvery (1877-1971). Äldste sonen Ernest (1910-1973) var gift med Rose Rachel ( 1907-2001). Paret hade tvillingar, John och Richard.

Ernsts son Ernest Lindgren blev 1934 informationschef för Brittiska filminstitutet och året därpå intendent för det nationella filmarkivet. Han ansågs som en auktoritet vad gäller filmhistoria, filmkatalogisering och tekniska problem kring filmers bevarande. Lindgren var även med att utarbeta en filmantologi rörande film från 1895 till 1939. Ernest Lindgren var medlem i Brittiska filmakademien och Brittiska biografförbundet. 1948 gav Ernest ut boken "The art of the film" en introduktion kring filmgranskning.

Gustav Lindgren, född 1891 på Trundön, dog i mars 1959 i Vångsgärde, Orsa, Dalarna. Han gifte sig 1921 med Selma Karolina (1894-1972). De hade sonen Rolf Gustav, född 1911.













Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om