På måndagen var det alltså Backgårdsskolan som fick besök. Dagen började med att eleverna fick gå ut i ösregnet och samla in insekter och andra småkryp med hjälp av slaghåv och insektssug. Åter i klassrummet tittade man närmare på de insamlade insekterna och spindlarna i handluppar och stereoluppar.
Närkontakt
I de senare kan man studeraexempelvis en liten spindel i upp till 40 gångers förstoring varvid käkdelar och punktögon framträder tydligt. "Visst är dom äckliga!" säger en tjej med obehagsblandad förtjusning.
- Vi har köpt in några sladdlösa stereoluppar som vi har med oss när vi besöker skolor. En stereolupp kostar cirka 2 000 kronor, det är en investering som vi kan kosta på oss, men som de enskilda mellanstadieskolorna kanske inte har råd med, förklarar säger Stefan Bergmark, som normalt är lärare i matematik och NO på högstadiet, och Stefan Eriksson, slöjd- och tekniklärare.
Eleverna uppmanades också att rita av en myra och en spindel och fick, via fasettkikare, ett hum om hur insekter uppfattar omgivningen med sina fasettögon.
Men det mest spännande var nog den exotiska och livs levande bönsyrsan. Stefan och Stefan frestade den med ett par saftiga kinesiska fältsyrsor. Men den stora insekten hade förmodligen blivit störd, för den bara hängde passivt i taket till Naturskolans "reseterrarium". Dessa rovdjur är annars kända för att blixtsnabbt slunga ut sina taggiga framben när en insekt passerar.
Stefan Eriksson berättar för klassen, att hos bönsyrsorna går det till så att honan äter upp hanen under parningsakten.
Biolabb
I Porsnässkolans biolabb finns många intressanta djur såsom mjölksnok, vattenagam och vandrande pinne. I skolans korridorer och i biologisalen står akvarier med arter som bräckvattensmuräna, stingrocka, lungfisk, sprutfiskar och blinda grott-tetror.Porsnässkolan ska byggas om nästa år och i väntan på att biolabbet ska få nya, mer ändamålsenliga och besöksvänliga lokaler är verksamheten satt på sparlåga. Under tiden bedriver Stefan Eriksson och Stefan Bergmark uppsökande verksamhet.<\c>