- Det är mycket man kan ta del av bara genom att lyssna, jag hör på tv varje dag, berättar Irja.
I närmare 15 år har hon och 164 andra synskadade i landet prenumererat på tv-tablån för SVT 1 och 2 i punktskiftsformat. Men efter årsskiftet har tv-tidningen plötsligt upphört.
- Istället erbjuder SVT en tjänst där man ringer ett telefonnummer och får tablån uppläst, men det är svårt att hänga med och att komma ihåg alla tider och program, konstaterar Irja som upprörs över att man på Synskadades riksförbund, SRF, känt till nedläggningen sedan augusti utan att informera berörda medlemmar.
nedläggning av tv-tablån och att förbundet under tiden själva avsätter medel för att bekosta tjänsten.
Gunhild Sundström menar att SVT genom sitt agerande diskriminerar de synskadade och inskränker deras möjligheter att ta del av samhällsdebatten, kultur, nyheter och nöjen.
- Det kokar inom oss, på äldre dar ska man inte behöva uppleva sånt här. Punktskrift är vårt läs- och skriftspråk och vi hävdar vår rätt att få tablåerna i punktskrift, på samma sätt som alla seende kan sitta med en tv-tidning i handen framför tv:n, säger Gunhild Sundström.
- Även om prenumeranterna inte är så många så är tablån väldigt uppskattad och betydelsefull för dem som haft den. Vi har fått många samtal från ledsna och besvikna punktskriftsläsare.
Skulle SVT vägra tänka om vad gäller punktskriftstablån är det riksförbundets ansvar att se till att medlemmarna får denna service, tycker Gunhild Sundström.
- Självklart! Ansvaret ligger på dem. Vi är ju inte så många att det blir några stora pengar, faller förbundet med den utgiften kan de lika gärna lägga ner.