Synskadade Tony fortsätter sin kamp

Någon hjälp av Norrbottens läns landsting för sin speciella ögonsjukdom får inte Tony Berglund, Sjulnäs.- Men jag ger mig inte utan forstsätter bearbeta landstingspolitikerna.

Tony Berglund fortsätter kämpa för att få remiss och bidrag av landstinget för sin ögonsjukdom.

Tony Berglund fortsätter kämpa för att få remiss och bidrag av landstinget för sin ögonsjukdom.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2012-09-27 06:00

PT har tidigare skrivit om Tony Berglund och hans kamp för att få bidrag av landstinget. Han lider av ögonsjukdomen, keratokonus (toppig hornhinna). Den innebär en försvagning av hornhinnan vilket gör att synen blir dålig. Det här gör att Tony Berglund behöver speciella linser för att kunna se.

- Med enbart glasögon ser jag inte nog bra för att få köra bil.

I fyra år fick han bidrag och remiss till Umeå där det finns specialistkompetens på området. Kunskapen finns inte i Norrbotten.

Sen tog det stopp.

Landstinget ändrade reglerna sommaren 2011. Det ansåg sig inte ha råd och bestämde därför att människor med keratokonus inte är att betrakta som synskadade.

- Jag passar in i mallen när det gäller min syn då jag ser sämre än 0,3 men landstinget anser att mina linsers huvudsakliga uppgift är att fokusera ljus och i och med det får jag inget bidrag. Man anser inte att jag har en sjukdom.

Stöd av specialistläkare
Det här upprör Tony Berglund och han får stöd av specialistläkaren i Umeå. "En person med irreguljär kornea kan inte få en fungerande synkvalitet med glas eller standardlins" skriver Per-Åke Östman till landstinget.

I Västerbotten skulle Berglund vara berättigad till hjälp, likaså vid många andra landsting i landet.

- Jag har varit till Norrlands universitetssjukhus också för att få en andra bedömning och de är av samma åsikt.

Tony Berglunds gamla, hårda linser börjar vara utslitna.

- Det går inte länge till så jag får väl krypa till korset och betala själv. Det kostar runt 20 000 kronor och min familj blir drabbas ekonomiskt av min ögonsjukdom. Jag måste byta en gång per år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om