Synskadad kritisk till ledsagaravgift

Tidigare var det gratis, men från 1 september börjar Piteå kommun att ta betalt för ledsagarservice. ”Det är helt sjukt”, säger synskadade Anita Rönnbäck.

BESTÖRT. Synskadade Anita Rönnbäck i Munksund är bestört över avgiften. "Många synskadade har aldrig arbetar och har dålig pension, de har inte råd", säger hon.

BESTÖRT. Synskadade Anita Rönnbäck i Munksund är bestört över avgiften. "Många synskadade har aldrig arbetar och har dålig pension, de har inte råd", säger hon.

Foto: Tommy Norin

PITEÅ2017-08-04 05:05

Den 26 juni i sommar beslöt kommunfullmäktige att ta 250 kronor i timmen för ledsagarservice och det beskedet tar Anita Rönnbäck, 74, i Munksund emot med bestörtning.

Hon har varit synskadad sedan födseln. 1988 försvann synen på ett öga och i somras försvann de sista resterna av synen efter en misslyckad gråstarroperation.

– Jag har det bättre än andra eftersom min man Ola ofta följer mig. Men det finns tillfällen då han inte kan, säger Anita Rönnbäck.

Hon har varit aktiv i många år i den lokala föreningen av synskadades förening (SRF). En förening som lagts ned.

– Vi var tvungna att göra det på grund av färdtjänstavgiften. Medlemmarna ansåg att de inte hade råd att betala 110 kronor för en tur och returresa i stan´ till mötena.

Som lök på laxen kommer så avgiften för ledsagarservice.

– Det är helt sjukt. Vi har 40 medlemmar i Piteå som berörs. En del har aldrig arbetat så de har låg pension och har inte råd att betala.

Ola Rönnbäck inflikar.

– Piteå kommun slår mot de mest svaga i samhället.

Karin Sundbaum, ombudsman för SRF i Norrbotten, anser att ledsagarservice för funktionshindrade borde inrymmas i lagen om LSS.

Hon säger att Piteå kommuns planerade uttaxering drabbar många grupper, dövblinda, utvecklingsstörda och andra rörelsehindrade som inte ryms inom LSS.

– Beslutet är fruktansvärt. Det leder till isolering och sämre hälsa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om