Syna saltet för hälsans skull

Varje år drabbas omkring 2 000 personer i Norrbottens län av hjärtinfarkt eller stroke. En av orsakerna uppges bero på en alldels för hög saltkonsumtion och färdigmat är det största problemet. Livsmedelsverket uppmanar till att syna saltet i ny kampanj.

Merparten av saltet är dolt i färdiga livsmedel såsom hel- och halvfabrikat.

Merparten av saltet är dolt i färdiga livsmedel såsom hel- och halvfabrikat.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

PITEÅ2015-05-19 11:34

De flesta är inte medveten om att de äter för mycket salt, menar Livsmedelsverket. Saltet döljer sig nämligen främst i den köpta maten, såsom kött- och charkprodukter samt hel- och halvfabrikat. I dag äter svenskarna i genomsnitt ungefär elva gram salt per dag vilket är dubbelt så mycket som rekommenderas. För mycket salt kan orsaka högt blodtryck som i sin tur ökar risken för hjärtinfarkt, hjärtsvikt, stroke och njurskador.

– För mycket salt i maten dödar varje år många gånger fler än vad trafikolyckor gör. Därför uppmanar vi nu alla att syna saltet, säger Anette Jansson, dietist på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Dolt salt

Merparten av saltet är dolt i färdiga livsmedel och med kampanjen Syna saltet vill Livsmedelsverket få upp konsumenternas ögon för det dolda saltet.

– Vänd på förpackningen, syna saltet i näringsdeklarationen och jämför. Välj sedan en vara med mindre salt. Det sätter press på företagen. Eller titta efter nyckelhålet, som sitter på mat med mindre salt, säger Anette Jansson.

Det är matproducenterna som styr saltet och parallellt med kampanjen för Livsmedelsverket en dialog med landets livsmedelsföretag för att få till en sänkning.

– En process som vi, parallellt med ökade krav från konsumenterna, hoppas kan skynda på en utveckling mot mindre salt i vanliga livsmedel, säger Anette Jansson.

Kampanjen sker i samarbete med livsmedelsmyndigheterna i Norge, Danmark och Island då en gemensam nordisk kampanj tros kunna ge större effekt än insatser på nationell nivå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om