Och fortfarande - om än i annorlunda tappning - är turiststationen 40 år senare stilbildare. Utan motsvarighet i sitt slag. Den har 1960-talsstuk såväl in- som utvändigt.
Viktig länk
- Turiststationen är onekligen en viktig länk för information om alla turistmål. Sett inte minst till fjolårets besökssiffror, säger Britt Jonsson och fortsätter:- Under sommarmånaderna 2005 hade vi 11000 besök. Det skall jämföras med exempelvis världsarvet Gammelstad som under ett helt år hade 14000 besökare. Skulle vi få ned farten på E4 till 70 kilometer tror jag att ännu fler skulle stanna upp för att informeras och ta del av en intressanta utställningen om ett svunnet 1960-tal.
Även om det är långt kvar till den fantastiska besökssiffran 37000 personer år 1967 ser turistvärdinnorna en ökad tillströmning.
Fjolåret berättar att 38 procent av besökarna var norska medborgare. 11 procent kom från övriga länder och resterande del var svenskar.
På fel sida
Det var dock nära att turiststationen i Jävre försvunnit för gott, efter en längre tid i malpåse.När verksamheten startade sommaren 1966 såg Norrbottens turisttrafikförbund bara möjligheter framför sig i byggnaden som består av ett liggande rätblock vilket vilar på ett fundament av en stor valvbåge i betong. Som en inkörsport till inte bara Norrbotten utan Nordkalotten, där för övrigt Nordkalottprogrammet ingick som en viktig del i informationen.
Möjligheterna till expansion grusades ganska snabbt när högertrafikomläggningen verkställdes i september året därpå. Den säregna informationscentralen kom då på "fel sida" av Europavägen. Det blev betydligt krångligare att som turist ta sig in till lokalerna.
Bevarad för framtiden
Strategin inledningsvis var att vara nyckelstation för den turistiska verksamheten och stå som en port in mot Norrbotten. Men situationen förändrades ganska snart och efter några år lämnade Norrbottens turisttrafikförbund över stationen till Piteå kommun som sedan, med framlidne entreprenören Sigurd Brännström, drev verksamheten vidare något år fram till 1978. Huset såldes men användes under kortare period som reception för en närliggande stugby.Sedan drogs malpåsen över huset och Piteå kommun beslutade sig för att hela rasket skulle rivas. Men då väcktes opinionen. Den dialog som sedan fördes ledde fram till att den tidigare turiststationen nu plötsligt ansågs vara bevarandevärd ur kulturminnessynpunkt.
"Jävre turiststation är en värdefull representant för 1960-talets famtidstro och för bilismens växande roll i samhället. Den berättar om vägens och resandets betydelse, om semestrar, turism och förhoppningar samt om vänstertrafikepoken" var länsstyrelsens motivering för att slå vakt om huset med arkitekturhistoriska värden.
Stor samling
Istället för rivning blev det reparationer och diskussioner om ett utvidgat samarbete med grannkommunen Skellefteå. Allt förstärkt av de rastplatser som byggdes och den uppsnyggade miljön runt omkring.Sommaren 2003 var Jävre turiststation återfödd och förnyad i sitt forna 1960-talsstuk och med en liten utställning från den tiden som en trevlig ingrediens. Där det nu också samlas in isskrapor från alla besökare, i syfte att bli världsrekordhållare. Hittills finns 800 isskrapor.