Svevind positiva till att slopa kommunala vetot

Regeringen vill ta bort det kommunala vetot som sprider oro i vindkraftsbranschen. "Man kan lägga ett stort antal miljoner i ett projekt och stoppas på mållinjen", säger Fredrik Bäcklund, Svevind.

Fredrik Bäcklund, operativ chef på Svevind, tycker att det är bra att veto-frågan ses över. "Det handlar om att förtydliga och säkra upp processerna. Det är absolut ett steg i rätt riktning", säger han.

Fredrik Bäcklund, operativ chef på Svevind, tycker att det är bra att veto-frågan ses över. "Det handlar om att förtydliga och säkra upp processerna. Det är absolut ett steg i rätt riktning", säger han.

Foto: Christoffer Markström

Piteå2020-10-26 20:00

Regeringen vill utreda om det går att ta bort det kommunala vetot gällande vindkraftsetableringar. Frågan har varit på tapeten länge och de nuvarande spelreglerna sprider en osäkerhet i branschen.

– Det är positivt att veto-frågan ska hanteras. Osäkerheten i dag är att det här vetot kan inträffa när som helst. Man kan lägga ett stort antal miljoner kronor i ett projekt och just innan mållinjen så stoppas det fast man hade grönt ljus i ett tidigare skede, säger Fredrik Bäcklund, operativ chef på Svevind.

Han understryker att en god kommunikation och dialog med kommunen är avgörande för en vindkraftsetablering – men tycker att vetot måste komma tidigt i processen.

– Även om man har haft en positiv dialog och kommunen är för projektet så kan beslutet ändras under processen och det blir en otroligt stor rättsosäkerhet. Som det är i dag för oss som projektutvecklare så är det en otroligt stor fara i att hela tiden veta att lagt kort behöver inte ligga.

undefined
Fredrik Bäcklund tror att fler vågar satsa på vindkraftsprojekt om kommunerna inte kan backa ur i sista stund.

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) tror att ett slopat veto skulle leda till att fler vill investera i vindkraften. Fredrik Bäcklund håller med.

– Ja, det borde det rimligen göra. Det är en del projekt som har gått i stöpet efter ett sent veto och naturligtvis sprider det en osäkerhet i branschen.

Det senaste i raden av stoppade projekt är Svea Vind Off Shores planerade vindpark i Östersjön, sex kilometer öster om Gävle, som inte blir av efter fyra års utvecklingsarbete.

Enligt Fredrik Bäcklund behövs det nya spelregler för att nå regeringens mål för en grön omställning.

– Om man ska nå målet och så småningom ha 100 terawatt i bara förnyelsebar energi och runt 60 procent ska vara landbaserat så är det ju fem–sex Markbygden vi pratar om effektmässigt. Då känns det osunt om man inte har säkra spelregler.

undefined
Även om Svevind är positiva till en förändring av det kommunala vetot gällande vindkraft slår Fredrik Bäcklund fast att bolagen inte kommer särskilt långt utan att ha kommunen på sin sida. (Arkivbild)

Även om kommunerna har pekat ut ett antal platser som man anser lämpliga för vindkraft så är det inte säkert att investerarna nappar. Bolagen vill bygga så effektivt som möjligt vilket innebär att man behöver komma upp på höga höjder.

– Blir man tilldelad en yta och så hittar man inte incitamenten som man tror på så blir det ju förmodligen ingenting. Man behöver förklara för kommunerna varför det ena möjliggör att det blir något och det andra inte. Så utan en dialog kommer man inte speciellt långt, säger Fredrik Bäcklund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!