En finanskris som ännu inte läkt ut. Ett eurosamarbete i upplösningstillstånd. I det gula trähuset i korsningen Storgatan/Aronsgatan, märker bankfolket tydligt av Pitebornas oro för läget i världsekonomin. Det sparas rekordmycket.
- Man märker det tydligt på skatteåterbäringen som kommer i juni. Den brukar kunderna konsumera upp, men den blev kvar förra sommaren och den har blivit kvar i år också, säger Mattias Sandberg, finanschef på Sparbanken Nord.
Fast ränta lockar mest
Det som lockar mest är att sätta in pengarna på vanligt bankkonto med fast ränta, med bindningstid upp till ett år. I dag är Sparbanken Nords inlåningsränta på ett tre månaders fasträntekonto 2,55 procent.
- Det är en liten ränta, men inflationen är också väldigt låg så det blir ändå en realränta. Jag har varit med om när vi har haft räntor på 7-8-9- procent, men en inflation som var jättehög och där det gav negativ avkastning, berättar Erik Hägglöv, verkställande direktör på Sparbanken Nord.
Stefan Uddström är chef på Handelsbankens kontor i centrala Piteå. Även där märks det, från årsskiftet, att både privatpersoner och företag sparar mer. Kunderna har också blivit mer medvetna om att sprida sina risker.
- Många har flyttat delar av sina pengar till säkrare placeringar, till exempel konton eller räntefonder. Det finns också ett intresse i råvaror såsom olja och guld, säger Stefan Uddström.
Han märker att många kunder väljer att amortera extra på till exempel huslån:
- Det är aldrig fel att amortera på ett lån. Det är i sig ett sparande.
Sparivern märks också i viss mån på Nordeas kontor. Fasträntekonton och fonder med mer viktning mot räntor och obligationer, så kallade blandfonder, är det som lockar mest.
- I stunder då det är turbulent i världsekonomin blir det lite säkrare placeringar som tilltalar fler. Men det är väldigt individuellt vad man tycker är en okej risk, säger kontorschef Kristina Eriksson.
Nya kunder
Nyast av bankkontoren i Piteå är Länsförsäkringar, som har funnits i stan sedan 2008.
- Dels har vi ett väldigt kraftigt inflöde av nya kunder, sedan ser vi även bland befintliga kunder att sparandet går upp, säger kontorschef Andreas Hansen.
Han ser ett klart samband mellan det ökade sparandet och bolånetaket som infördes av Finansinspektionen hösten 2010.
- I och med de nya bolånereglerna har det blivit lite svårare att låna pengar. Ett aktivt sparande blir därför viktigt, dels som trygghet men även för att ha en egen insats vid ett eventuellt husköp, säger Andreas Hansen.
Världsekonomin
Tanken med bolånetaket var just att få hushållen att låna mindre och minska risken för en ny svensk bostadsbubbla. Statistik från Finansinspektionen och Statistiska centralbyrån visar också att utlåningen har bromsat in de senaste åren.
- Jag tror att bolånetaket har effekt på att utlåningen minskar även här i Piteå, säger Andreas Hansen.
Övriga bankchefer är inne på samma linje. Piteborna lånar mindre. Bolånetaket kan vara en orsak. Osäkerheten kring världsekonomin en annan.