Fjälljakten har i många år varit en het potatis.
PT har i ett antal artiklar beskrivit hur svenska jägare upplevt sig missgynnade till förmån för utländska jaktsällskap.
Situationen blev till slut så pass infekterad att frågan hamnade på regeringens bord som i sin tur skapat en ny förordning som träder i kraft våren 2017.
Enkelt beskrivet innebär det nya regelverket att jägare bosatta i Sverige får företräde till jakt på statlig mark.
För att få en enhetlig tolkning har sen de tre länsstyrelserna i Norrbottens, Västerbottens och Jämtlands län, i samråd med Jordbruksverket enats om gemensam inriktning.
*Småviltjakt på statens mark ovan odlingsgränsen ska upplåtas till jakt för svenska medborgare och EU-medborgare med närmare anknytning till Sverige – det vill säga medborgare som äger fastighet i Sverige, har anställning i landet eller bedriver näringsverksamhet i Sverige.
*Småviltjakt på statens mark ovan odlingsgränsen får upplåtas till övriga efter den 15 september.
– Vi har vänt och vridit på det här och kommit fram till att det här är den bästa lösningen till att börja med, säger Erik Gustavsson, chef för naturresurs- och rennäringsenheten vid Länsstyrelsen i Norrbotten
Han berättar att de kommer att göra en utvärdering efter den kommande säsongen.
– Då får vi se om vi behöver göra några justeringar, säger han.
Hur jägarna kommer att ta emot förändringarna är oklart än.
– Det återstår att se. Vad vi däremot vet är att det självklart kommer att drabba näringar som har utländska jaktgäster, det går inte komma från, säger Erik Gustavsson.
Å andra sidan har besöksnäringen en förlängd säsong för sina jaktgäster.
När det gäller de med närmare anknytning till Sverige, så kommer länsstyrelserna under början av 2017 att ta fram en rutin för hur dessa medborgare ska ansöka om tillstånd för att kunna köpa sina jaktkort.
Efter den 15 september innebär förslaget i princip samma regler för jakt som gäller idag.
Effekten av den tillämpning som länsstyrelserna kommer att arbeta efter innebär att jägare bosatta i Sverige och de med nära anknytning till Sverige ges förtur till jakt under de första tre veckorna, det vill säga den period som idag anses ha ett högt jakttryck.
Samtidigt innebär den gemensamma tillämpningen även att utländska jägare ges möjlighet att jaga i de svenska fjällen senare under hösten.