Sveaskog har under flera år övervägt att riva bagarstugan som skogsbolaget äger vid den anrika bruksmiljön vid Rosån, norr om Sjulsmark i Piteå kommun.
– Under årens lopp har folk ringt och sagt att den ser eländig och ful ut. Att ha gamla byggnader i dåligt skick ger ingen bra bild av oss som skogsföretag och enligt vår uppfattning passar byggnaden inte heller in i miljön i Rosfors, säger Lars-Erik Bergström, fastighetsansvarig på Sveaskog.
Enligt honom aktualiserades rivningsplanerna efter vintern då vatten läckt in genom det skadade taket.
– Vi frågade länsstyrelsen om de ville ta över byggnaden, men de tyckte inte den hade något kulturhistoriskt värde så att den skulle bevaras. Då sökte vi tillstånd av Piteå kommun att riva den, säger Lars-Erik Bergström.
Rivningslovet meddelades den 7 juni och tanken var att en grävmaskin skulle knacka ned byggnaden i dag tisdag, efter att ett saneringsföretag tagit bort eternittaket. Lars-Erik Bergström beslutade dock att tillfälligt stoppa grävmaskinen efter måndagens proteststorm.
– Vi hade fått uppfattningen att nyttjandet av bagarstugan varit minimalt efter att Rosforsdagen avvecklades för fem-tio år sedan. Rosforsborna påstår nu att den används och jag kan bara konstatera att vi har brustit i kommunikationen. Det är en miss som jag får ta på mig, säger Lars-Erik Bergström.
Byborna hävdar att de finns ett muntligt nyttjanderättsavtal från 1950-talet, men Sveaskog som övertog marken av Mo och Domsjö AB för 20 år sedan, känner inte till något sådant avtal.
– De har använt vår byggnad och bakat där av gammal hävd, men det är ingen som haft tillstånd, säger Lars-Erik Bergström.
Bagarstugan är nu fredad till midsommar och Lars-Erik Bergström har gett Rosforsborna två dagar på sig, till i imorgon onsdag, att komma med alternativa förslag till rivning. Rosforsborna hoppas att Sveaskog kan lägga demoleringskostnaderna på renovering istället.
– Det alternativet kan finnas, men om man skulle lägga på ett nytt tak, en ny dörr och fönster och renovera upp byggnaden är det en slant det också, säger Lars-Erik Bergström.
Rosforsborna stänger inte heller dörren för att hjälpa till med underhåll och Björn Öhman har bland annat erbjudit att donera ett pannplåtstak som var vanligt på just ekonomibyggnader och bostadshus i Norrbotten under mitten av 1900-talet.
– Vi får se var vi landar imorgon (läs onsdag) när vi haft en dialog med byborna. Men enligt min mening måste det vara ett tegeltak eller något liknande som passar in i miljön, säger Lars-Erik Bergström.