Många kommunala bostadsbolag kämpar med lägenheter i sitt bestånd som är svåra att hyra ut och som stått tomma under en längre tid. Orsakerna varierar, lägenheterna kan vara dyra, vara belägna långt från centralorten, vara för stora eller bara sakna efterfrågan till följd av en minskad befolkning.
Tidningen Hem och hyra har i en enkät till allmännyttan i de fyra nordligaste länen undersökt omfattningen av problemet. Fler än hälften av de kommunala bostadsbolagen uppger att de har svåruthyrda lägenheter som innebär en ekonomisk belastning.
Sammanlagt handlar det om förluster på över 40 miljoner kronor per år. För en del bolag har ett sätt att lösa problemet varit att riva fastigheter eftersom det är mer lönsamt än att betala driftskostaderna. Andra lösningar kan vara att slopa inkomstkraven och lätta upp uthyrningsregler. På sina håll byggs också hyreshus om till seniorboenden för att möta en åldrande befolkning.
Det geografiska läget kan också vara ett bekymmer, särskilt yngre hyresgäster vill ogärna bo alltför långt från tätorten. Arvidsjaurhem har dock lyckats hitta ett koncept som attraherar ungdomar, skriver Hem och hyra.
– Utanför tätorten får de under 24 år en rabatt som uppgår till 500 kronor i månaden. Rabatten gäller ettor och tvåor i Moskosel, Abborrträsk och Glommersträsk, säger Arvidsjaurhems vd Mats Lundberg till tidningen.
I Pitebos bostadsbestånd på cirka 4 000 lägenheter finns ett 30-tal lägenheter som betecknas som svåruthyrda och som genererar förlorade intäkter på cirka 100 000 kronor varje månad.
– Det är enstaka lägenheter i Stadstornet men i princip är det studentlägenheter på Ankars vi brottas med, säger Nicklas Öhman, marknadschef.
Problemet har funnits sedan 2016 då antalet studenter på LTU i Piteå började minska, en minskning som sedan fortsatt. Flera studentlägenheter har konverterats till vanliga lägenheter men det är ingen enkel fråga, säger Nicklas Öhman.
– Om LTU skulle välja att starta en ny utbildning vill vi ju inte stå där utan studentlägenheter att erbjuda. Vi vill vara beredda ifall efterfrågan ökar igen.
Att konvertera tillbaka lägenheter till studentlägenheter är i sig inget större problem.
– Men man kan inte säga upp hyresgäster och be dem flytta för att det ska komma nya studenter, konstaterar Nicklas Öhman.