Svårtystade grannar
Vaktbolagens minskade befogenheter vid störningsjour-uppdrag har gjort det svårare för hyresgäster att få hjälp med att att få störande grannar att bli mindre högljudda.- Vi har fått in fler klagomål sedan reglerna ändrades, säger Nicklas Öhman, bostadskonsulent på Pitebo.
Nicklas Öhman, bostadskonsulent, Pitebo. (Arkivbild)
Foto: Sanna Eriksson
Men förra året kom Rikspolisstyrelsen med nya föreskrifter för bevakningsföretag som bedriver störningsjour-verksamhet. Rikspolisstyrelsen slog fast att störningsjouren handlar om att hålla ordning, vilket väktare på bevakningsföretag inte är utbildade för.
Förstärkt rättsskydd
Störningsjouren räknas som en sidoverksamhet, och därmed saknar bevakningsföretagen det förstärkta rättsskydd de har vid sina ordinarie uppdrag. Det innebär att väktarna, när de åker ut på störningsjours-uppdrag, måste täcka över sitt väktarmärke, och att de varken får ha med sig batong eller handfängsel.
Avsaknaden av förstärkt rättsskydd har fått väktarnas fackförbund Transport att med stöd av arbetsmiljölagen uppmana sina medlemmar att enbart kontrollera störningar på avstånd och sedan meddela bostadsbolaget eller polisen.
Detta har i sin tur gjort att hyresgäster som kontaktat störningsjouren uppfattat det som tämligen verkningslöst, eftersom störningarna fortsatt.
Flera klagomål
Pitebo, som är den största fastighetsägaren i Piteå, har fått in flera klagomål från hyresgäster som tycker att det inte hjälpt att störningsjouren varit på plats.
- På den punkten har det blivit sämre sedan reglerna ändrades, säger Nicklas Öhman, bostadskonsulent på Pitebo.
Enda möjligheten att få tyst på dem som stör är om polisen har tid och möjlighet att åka till platsen.
- Och det gör de ju i mån av tid. Men anledningen till att vi införde störningsjouren var just på grund av att polisen inte prioriterar de här ärendena.
Nicklas Öhman tycker dock att det fortfarande finns mycket som är bra med störningsjouren.
- De åker ju till fastigheten och lyssnar av vad som händer och verifierar störningen. Sedan får vi en rapport på vad som hänt, och därefter är det upp till oss på Pitebo att ta tag i störningen som sådan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!