Svartudden drabbat av stor vattenläcka

En vattenläcka uppstod sent på tisdagskvällen på Svartudden. Vattnet till området fick stängas av och de boende fick hämta vatten från uppställda tankbilar. Vid 15-tiden på eftermiddagen var läckan åtgärdad.

På Svartudden får de boende hämta dricksvatten från en vattenreservoar. Anledningen är en brusten vattenledning.

På Svartudden får de boende hämta dricksvatten från en vattenreservoar. Anledningen är en brusten vattenledning.

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ2011-06-23 06:00

Det var vid 23-tiden som vattenläckan uppstod på grönområdet mellan kommunhuset och Svartudden. Där stod tidigare en fastighet till vilken en vattenledning var dragen. När fastigheten revs proppade man igen vattenledningen och det var den proppen som hade släppt. Det ledde till att stora mängder vatten läckte ut.

Svårhittad
Men läckan var svårlokaliserad och kommunens jourpersonal fick söka en bra stund innan man hittade den. Vid 02-tiden var vattnet avstängt och vattenbilar uppställda i korsningen Lingonstigen-Odonstigen.

Tidigt på onsdagsmorgonen började jobbet med att gräva upp och laga den trasiga ledningen.

Problem
Läckan orsakade en del problem även för boende i andra bostadsområden. De på Lasarettsvägen hörde under tisdagsnatten av sig till Piteå-Tidningen sedan de upptäckt att vattnet som kom ur kranen var brunt.

- När en vattenläcka uppstår kommer det in jord i ledningarna och det kan orsaka missfärgningar i vattnet. Vattenledningarna ligger som ett spindelnät över stan och missfärgat vatten kan dyka upp i närliggande områden, säger Bernt Lång, från kommunens teknik- och gatukontor som jobbade med att lokalisera läckan under natten.

Varför proppen släppte går i nuläget inte att säga men det kan inte uteslutas att det är till följd av de senaste dagarnas regnande.

Vid 15-tiden på onsdagseftermiddagen var problemet åtgärdat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om