Svarttaxi på Facebook – ett växande problem

För drygt två år sedan larmade Piteå taxi om svarttaxiverksamhet som organiseras genom Facebook. Sedan dess har problemet bara växt.

Arbetsgivare. Piteå taxi är en stor arbetsgivare i Piteå med sina 150 anställda. Mycket skattepengar går till spillo när svarttaxi tar körningar från deras verksamhet.

Arbetsgivare. Piteå taxi är en stor arbetsgivare i Piteå med sina 150 anställda. Mycket skattepengar går till spillo när svarttaxi tar körningar från deras verksamhet.

Foto: Håkan Öberg

Piteå2017-11-20 20:47

När Piteå-Tidningen skrev om det i september 2015 hade svarttaxigruppen ”Vem kör ikväll (Piteå)” 657 medlemmar. Motsvarande siffra i dag är 2 330 medlemmar som antingen är med för att söka skjuts eller söka efter kunder. Svarttaxi är inget nytt fenomen, men förut var det inte lika organiserat.

– Svarttaxi har alltid funnits på ett eller annat sätt. Vi såg de bilarna när de cirkulerade utanför någon krog och körde folk och kom tillbaka fem sex gånger. Då sa man åt dem att vi ser vad du håller på med. Sluta annars sätter vi dit dig. Men det här är en ren beställarverksamhet, med Facebook som beställningscentral, säger Michael Malmlöf, vd för Piteå taxi.

Hur påverkar det er verksamhet?

– Det blir diskussioner om huruvida vi över huvud taget ska köra på helger och nätter när det ändå är så många som kör svarttaxi. Det är nog så dålig affär att köra de tiderna ändå, och det sliter på personalen, säger Michael Malmlöf.

Taxiförbundet har tagit fram en rapport om de företagsliknande svarttaxigrupperna. Där slår man fast att det finns över 100 företagsliknande och slutna grupper för svarttaxi och att det är något som förekommer över hela landet. Grupperna har cirka 90 000 medlemmar och man räknar med att cirka 445 miljoner kronor omsätts i de här grupperna varje år. Just därför anser Michael Malmlöf att Skatteverket borde vara väldigt intresserat av att stävja sån verksamhet. Han efterlyser insatser både från polis och Skatteverket.

– Nog skulle vi kunna köra lika billigt som svarttaxin om vi inte skulle behöva betala arbetsgivaravgifter, moms och så vidare. Men att skattebefria vanlig taxi är väl knappast aktuellt. Skatteverket måste ju vilja kolla upp det här. Vi är stora arbetsgivare i kommunen med 150 anställda och betalar enorma summor i skatt som går förlorade när vi tappar körningar, säger Michael Malmlöf.

Trots att det sker så öppet så upplever Malmlöf det som att ingenting händer.

– ”Jag kör ikväll och jag tar Swish” skriver de. Ska inte det räcka som bevis i det här landet? Det är underligt att det finns så rigorösa regler för att få taxitillstånd. Men sen står man bara och tittar på när folk kör svarttaxi, säger Michael Malmlöf.

Utöver skatten så ställer sig Malmlöf också frågande till säkerheten.

– Jag tror bara att det är en tidsfråga innan någonting händer. Det är inte säkert vare sig för de som åker eller de som kör. Vi har rigorösa drogtester och alkolås och vi har höga krav på våra fordon. I svarttaxin vet inte kunden vad föraren är för slags person, och vad händer när nån ung chaufför får in fel sorts folk i taxin. Det kan gå illa, säger Michael Malmlöf.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!