Oklarheter försvårar tillsyn för tjänstemän och polis

EU-förbudet mot blyhagel i våtmarker träder i kraft den 16 februari. Trots detta kvarstår stora oklarheter kring hur förbudet ska tolkas. "Tills vi fått svar kan vi inte utföra någon tillsyn", säger Greger Stridsman på Länsstyrelsen.

Oklarheter kring hur våtmark ska definieras i det nya EU-förbudet mot blyhagel försvårar myndigheternas tillsyn. (Arkivbild)

Oklarheter kring hur våtmark ska definieras i det nya EU-förbudet mot blyhagel försvårar myndigheternas tillsyn. (Arkivbild)

Foto: Janerik Henriksson/TT

Piteå2023-02-13 10:54

Datumet då EU:s nya blyhagelförbud i våtmark träder i kraft närmar sig snabbt. Oklarheter och bristande instruktioner kring hur förbudet ska tolkas och regleras ställer däremot till det för både Länsstyrelsen och polis.   

– Länsstyrelsen kommer inte att utöva tillsyn förrän det specificerats vad som utgör våtmarker. Det är en tolkningsfråga. Vilka ytor är det som räknas som våtmark enligt EU-förordningen? Vi måste ha helt klart för oss vad det är för områden som ingår i detta, säger Greger Stridsman, tillsynssamordnare på Länsstyrelsen Norrbotten.  

EU-förordningen innebär ett förbud mot att avlossa eller bära med sig blyhagel i eller inom 100 meter från en våtmark. Frågetecken har däremot riktats mot vad som i sammanhanget anses utgöra en våtmark. Med EU:s strikta definitioner kan även tillfälliga vattenansamlingar, diken och liknande anses utgöra en våtmark, vilket i Sverige i praktiken skulle innebära ett totalförbud mot blyhagel, då nästan all mark då är att betrakta som våtmark.   

– Tills vi fått svar kan vi inte utföra någon tillsyn vad gäller frågan om blyhagel, säger Greger Stridsman.   

Även polisiärt råder oklarheter kring hur förbudet ska hanteras.   

– Det finns redan ett förbud mot blyhagel i våtmark i Sverige. Det som är nytt är hur våtmark ska definieras. Tillfälliga vattensamlingar kan definieras som våtmark i EU-direktivet. Det är där problematiken ligger. Det kan komma att omfatta hela Sveriges yta, men vi vet ännu inte hur myndigheterna väljer att tolka detta. För oss krävs en tydlig definition på vad lagstiftaren menar för att vi ska kunna rapportera eventuella brott, säger Marcus Eriksson, stationsbefäl och jakt- och viltansvarig i Piteå. 

Utöver oklarheter kring hur begreppet våtmark ska definieras råder det också oklarheter kring vilket brott en eventuell överträdelse skulle utgöra.     

– Jag vet inte vilket brott det skulle innebära att bryta mot detta. Vi behöver en tydlig lagstiftning, sedan får vi prata med åklagarna om hur vi inom polisen ska jobba här för att det ska kunna tas till åtal. Det kommer att krävas en del arbete från berörda myndigheter för att reda ut frågetecknen, säger Marcus Eriksson.      

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!