Svensk Handel har länge verkat för att butiker ska kunna porta individer. I mars 2021 kom så lagen om tillträdesförbud och numera kan butiker ansöka hos åklagare om att få porta personer som stjäl, hotar och använder våld.
– Än så länge har vi inte behövt tillämpa lagen i min butik men jag har flera kollegor som försökt använda lagen men som fått nej av åklagarsidan, säger Daniel Stenmark som är kritisk till de många avslagen.
– Om en person stjäl, hotar och skapar otrygghet i en butik är det inte orimligt att hon eller han blir portad. Men en del åklagare gör gällande att en person måste vara dömd för tidigare brott i butiken innan ett tillträdesförbud kan utfärdas. Det blir ett moment 22 med tanke på hur svårt det är att få någon dömd för snatteri eller stöld.
Daniel Stenmark och hans kollegor vill att lagen görs tydligare och enklare.
– Att ansöka om tillträdesförbud är inte något man gör lättvindigt, vi försöker i första hand reda ut situationen med individen. Men ibland fungerar det inte och då behövs annat. Förhoppningen är att man gör de justeringar som krävs för att lagen ska få avsedd effekt.
På Stora Coop i Piteå har man inte ansökt om något tillträdesförbud ännu.
– För några år sedan var det en del incidenter där jag kände att en sådan här lag vore bra, men nu har det varit ganska lugnt ett tag. Men visst är det bra att lagen finns om det skulle behövas, säger butikschefen Janne Lindström.
Mats Olausson, HR-chef på Coop Norrbotten, berättar att fyra ansökningar hittills lämnats in från butiker i länet. Av dessa har två beviljats.
– Lagen är ett steg framåt i att skapa en tryggare arbetsmiljö, den är bra att kunna ta till i besvärliga fall. Förhoppningsvis bidrar den också till att bryta ett mönster hos individen och få den att sluta med sitt beteende.
Hotfulla situationer i samband med snatterier och stölder inträffar då och då men Mats Olausson tror att problemen är värre i större städer.
– På mindre orter har man mer koll på personerna och vet vilka de är. Personalen är också bra på att följa våra rutiner och agera på ett klokt sätt för att det inte ska eskalera.
Ett tillträdesförbud gäller i max ett år och kan därefter förlängas. Den som bryter mot ett tillträdesförbud kan dömas till böter eller fängelse i max sex månader.