Svårt för unga att få jobb

PITEÅ Plugga vidare eller ta själv kontakt med arbetsgivare som du vill jobba hos. Det är arbetsförmedlarnas tips till dem som går ut gymnasiet i år.

"Ta själv egna kontakter med arbetsgivarna" är dagens tips från arbetsförmedlarna Lennart Hedlund och Victoria Sandberg.

"Ta själv egna kontakter med arbetsgivarna" är dagens tips från arbetsförmedlarna Lennart Hedlund och Victoria Sandberg.

Foto: Maria Johansson

Piteå2009-05-23 06:00
- Alla vet hur läget ser ut, att det inte är så superlätt att få jobb nu jämfört med ifjol, säger Victoria Sandberg ungdomsarbetsförmedlare.
Tillsammans med kollegan Lennart Hedlund har hon varit ute och träffat alla avgångselever på Strömbacka och Grans. De har informerat om arbetsförmedlingen och pratat om olika sätt att söka jobb. På arbetsförmedlingens Platsbanken fanns i går, fredag, 40 lediga jobb totalt. Men enligt Lennart Hedlund är det långt ifrån alla företag som lägger ut sina lediga tjänster där. Hetaste tipset just nu är att själv söka kontakt med arbetsgivarna.
- Att söka jobb i dag handlar mycket om att vara säljare, säger Lennart Hedlund.
647 inskrivna ungdomar
I går, fredag, hade arbetsförmedlingen i Piteå 647 inskrivna ungdomar mellan 18 och 24 år. Antingen helt arbetslösa, arbetslösa på deltid eller deltagare i något arbetsmarknadsprogram.
- Vi hade nästan brist på arbetssökande ifjol. Det här har vänt så otroligt snabbt, säger Victoria Sandberg.
När konkurrensen om jobben hårdnar ställer arbetsgivarna högre krav på utbildning och erfarenhet. Det drabbar de unga som precis ska ta klivet in på arbetsmarknaden.
Antalet lediga jobb har minskat i alla brancher. Mest inom områdena skog och mark, transport, teknik, bygg och industri enligt Lennart Hedlund. Han påpekar att oavsett vilken bransch man har tänkt att ge sig in i så ökar chanserna till jobb om man läser vidare efter gymnasiet.
Enligt Lennart Hedlund finns många projekt på gång i kommunen som kan komma att ge jobb på sikt. Exempelvis vindkraftsbygget i Markbygden, talldieselfabriken på Haraholmen och förädlingen av svartlut vid Smurfit Kappa.
"Vi behöver mer information"
- Vi behöver mer information från arbetsgivarna om vad de kommer att ställa för utbildningskrav, men jag tror att det kommer allt eftersom, säger han.
Victoria Sandberg rekommenderar starkt en vidareutbildning efter gymnasiet.
- Har man ork och kraft att läsa vidare, och om man tar sig in, är det ett hett tips att göra det nu så att man har en utbildning när arbetsmarknaden vänder uppåt igen, säger Victoria Sandberg.
Hon säger att de som har det tuffast på arbetsmarknaden är de som saknar en fullständig gymnasieutbildning.
- Samtidigt är det få med en universitets- eller högskoleutbildning som går arbetslösa någon längre tid. Utbildning lönar sig, säger Victoria Sandberg.
FAKTA Bristyrken i Sverige

Förskollärare, gymnasielärare i yrkesämnen, läkare, specialistsjuksköterskor, tandläkare, fartygsbefäl, IT-specialister, industriarbetare, specialistyrken/CNC-operatörer med flera, kockar/kokerskor, VVS-montörer.


FAKTA Yrken med mindre god arbetsmarknad
Montörer, maskinoperatörer, kontorister/kontorsassistenter, telefonister/receptionister, köks- och restaurangbiträden, biologer, fotografer, vaktmästare, journalister, samhällsvetare.
Källa: Arbetsförmedlingen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om