Svårt för frisörelever hitta praktikplatser

Intresset för frisöryrket är stort och antalet utbildningsplatser har ökat kraftigt under senare år. För eleverna innebär det allt större svårigheter att hitta praktikplatser.

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2008-09-03 06:00
- Vi får väldigt många förfrågningar och tvingas säga nej till jättemånga eftersom vi helt enkelt inte har plats, konstaterar Ulrika Lundmark på salongen Cau&Co i Piteå.
- Tidigare fanns frisörutbildningen bara i Luleå men nu har ju även gymnasiet i Kalix och John Bauer-gymnasiet i Skellefteå frisörutbildningar, förutom alla privata skolor, så det är klart att konkurrensen om platserna har ökat.
Ulrika Lundmark tror att situa-tionen skulle vara en annan om salongerna erbjöds någon form av ersättning för att ta emot praktikanter.
- Man tar ju på sig ett ansvar, ger av sin tid och delar med sig av sin kunskap, om det utgick ersättning för att ta emot praktikanter skulle man bygga in den biten i verksamhetem på ett annat sätt.
För många utbildas
Enligt branchorganisationen Sveriges Frisörföretagarna är antalet utbildningsplatser alldeles för många.Varje år påbörjar fler än 2 000 personer en frisörutbildning medan behovet av nya frisörer ligger runt 400-500 per år, enligt Frisörföretagarna som menar att kommunpolitiker och privata utbildningsanordnare tänker kortsiktigt för att möta ungdomarnas stora intresset för frisöryrket.
- Många av eleverna utbildas till arbetslöshet eller svartjobb, konstaterar Frisörföretagarna.
Åsa Garellick, lärare på frisörutbildningen i Kalix, märker av svårigheterna för eleverna att hitta praktikplatser.
- Svårast är det för de elever som kommer från Kalix, här är salongerna väldigt ovilliga att ta emot praktikanter.
Motvilja hos salongerna
Oviljan tror hon beror på den överetablering som länge funnits på orten och när utbildningen startade för två år sedan var reaktionen från de befintliga salongerna inte så positiv.
- Men ett samarbete är på gång och jag hoppas att vi ska kunna hitta bra former för det, trots allt finns det ju ett rekryteringsbehov och det borde ju vara positivt att ha flera att välja bland när man ska nyanställa.
Jan Carlsson, studie- och
yrkesvägledare på Luleå Gymnasieskola, ser inte något större problem för eleverna att hitta praktikplatser.
- En majoritet av våra elever kommer från annat håll och dessutom finns det väldigt många salonger här i Luleå. Men i år har vi utökat praktiktiden i årskurs två så vi får se om det kanske påverkar möjligheterna.
Praktiken på frisörutbildningen är i regel ett par veckor i årskurs ett och en eller två dagar i veckan i årskurs två och tre.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om