Terese Bergman bor i Öjebyn med sina två barn. En dotter på heltid och en son varannan vecka. När hon tidigare arbetade som personlig assistent var det ett krav att hon även skulle kunna arbeta kvällar, nätter och helger.
– Jag sökte plats på nattis för min dotter. Oftast var det när jag jobbade kväll jag hade behov av nattis, då jobbade jag mellan klockan 14 och 22, berättar Terese Bergman.
Det innebar att hon först lämnade sin dotter på hennes ordinarie förskola i Öjebyn kring lunch innan hon åkte till jobbet.
– Men då var jag tvungen att lämna min arbetsplats vid 17 för att åka och hämta min dotter och skjutsa henne därifrån till nattis. Det gick absolut inte, eftersom jag jobbade i Pålberget och nattis ligger på Djupviken. Nu hade jag turen att min pappa ställde upp istället, säger hon.
När arbetspasset var slut åkte Terese Bergman och hämtade dottern, som då hade somnat på nattis.
– Hon sov när jag hämtade henne, ibland var det smällkall vinter. Men jag ville hellre hämta hem henne än att låta henne sova där hela natten, då hade jag varit tvungen att hämta henne åtta på morgonen istället. Som mamma vill man helst ha sitt barn hemma.
Efter bara ett halvår kände Terese Bergman att det inte fungerade.
– Nej, hon trivdes inte på nattis heller. Och det fungerade inte med logistiken. Jag har fortfarande ett jobb där jag jobbar på kvällar och helger, men nu när hon är större är det enklare för mina föräldrar att ta henne när jag jobbar, säger Terese Bergman.
Samtidigt understryker hon att alla ensamstående föräldrar inte har mor- och farföräldrar som kan ställa upp.
– Det bästa hade varit om nattis fanns i samma lokaler som den ordinarie förskoleverksamheten. Det blir mycket tryggare för barnen. Sedan tycker jag det borde finnas fler nattis i Piteå, inte bara i centrala stan, säger Terese Bergman.
Hon förklarar att små barn blir förvirrade om deras mamma eller pappa kommer och hämtar dem, bara för att skjutsa dem vidare till nästa ställe.
– Det blir jättetokigt. Det gör så ont i hjärtat att lämna dem när de är ledsna, säger hon.
Emmeli Persson representerar GS-facket och kandiderar till kommunfullmäktige för Socialdemokraterna i höstens val. Hon har bestämt sig för att lyfta frågan om nattis politiskt om hon kommer in i kommunfullmäktige.
– Jag tycker det här är en jätteviktig jämställdhetsfråga, det handlar om att kvinnor ska kunna arbeta och försörja sig, säger hon.