Nationella viltolycksrådet konstaterar att antalet viltolyckor fortsätter att öka från en redan hög nivå och att det redan under årets första sex månader inträffat 28 000 olyckor i landet.
För Norrbottens del handlar det dock mestadels om extremt många olyckor under årets två första månader, nu är det ganska lugnt.
Lars Lundman, viltansvarig/faunasamordnare vid polisen i Norrbotten, konstaterar att länet hade väldigt många viltolyckor, både med älg och med rådjur, i vintras då djuren sökte sig ut på vägarna men att det nu inte alls är så farligt.
– När det är så här varmt, står djuren mest stilla och söker sig nära vatten, säger han.
– Stora djur som älgar förbrukar ju enorma mängder vätska och måste dricka mycket vatten för att klara sig, då vandrar de inte särskilt mycket, och speciellt inte då tillgången på föda är god där de är.
De stora skogsbränderna ställer förstås till det och många djur flyr mer eller mindre i panik då elden rasar.
– Tidigare gjorde man hyggesbränning eftersom skogsbränderna på sikt ger en fantastiskt fin grönska, men innan vi nått dit – ja, då måste de vilda djuren söka sig någon annan stans, säger Lundman.
Många djurvänner vill också bidra, hjälpa djuren på något sätt, men här höjer Lundman ett varningens finger:
– Det är helt okej och bra på alla vis att till exempel sätta ut vattenskålar åt igelkottar och andra mindre djur, men tänk på var du placerar ut vattnet, säger han.
En vattenskål hemma på tomten i ett villaområde kan faktiskt vara farligt för djuren.
– Det är som då man matar rådjuren på vintern, vilket är jättebra, men gör man det så att man lockar in dem till bebyggelse – ja, då riskerar de att bli påkörda på vägen till maten/vattnet.
I Nationella viltolycksrådets sammanställda statistik konstaterar man att 320 viltolyckor inträffat hittills i år; 169 rådjur har körts på, 145 älgar har krockat med fordon, en björn och en dovhjort.
Merparten dock som tidigare påpekats under årets första månader. 66 rådjur och 103 älgar var inblandade i olyckor under januari och februari.
När det gäller renkrockar ser det likadant ut.
Norrbotten och Västerbotten är hårt drabbade med totalt 377 respektive 397 olyckor hittills i år, men av dessa så inträffade 169 respektive 245 i januari månad.
Avslutningsvis konstaterar Lundman att torkan medför fördelar för viltet också:
– Det är ju betydligt färre insekter, både mygg och bromsar till exempel. Och torkan är ingenting jämfört med den gångna vintern, då strök de vilda djuren med som flugor.