Det här kommer inte att fungera, med dagens slimmade personalstyrka det blir omöjligt att lägga vettiga arbetstidsscheman, menar personalen, som länge varit missnöjd med rådande underbemanning. De nya bestämmelserna i arbetstidslagen, som de anställda informerades om vid ett möte i Stadshuset i fredags, är droppen som kommit bägaren att rinna över.
Lojal personal
- Vi har varit tysta tills nu; vi vill ju inte kasta skit eller dra ned svarta rubriker på vår arbetsplats. Vi trivs egentligen jättebra med vårt arbete och tycker att vi gör ett bra jobb, detta skulle vara ett drömjobb om det inte vore för alla neddragningar och stressen som följer på det. Politikerna gör ingenting för att det ska vara attraktivt att jobba i vården och för att locka unga till yrket.Det säger några av de anställda på Källbo som PT pratade med på onsdagen. Av allt att döma talar de för majoriteten av personalen på Källbogården och även på Österbo.
Den nya lagen stipulerar alltså att arbetstagarna ska ha elva timmars obruten dygnsvila. Men inom äldrevården är det vanligt att man arbetar till klockan 21 på lördag och går på igen klockan 7 på söndag morgon. Så arbetar man på Källbogården, men det kommer man inte att kunna fortsätta med efter årsskiftet. Antingen måste ytterligare personal sättas in under helgerna. Eller också får det bli mer ensamarbete, med de risker som detta medför både för de boende och för personalen.
Grundproblem
Redan i dag är det ensamarbete mellan 15.45 och 21.00 varje vardagskväll. Liksom på helger mellan 10.45 och 21. Då är en personal ansvarig för tio boende (en våning).- Om fler ska jobba under helgerna blir det med nödvändighet mindre folk på vardagarna, då vi ska hinna duscha de boende, städa, dela medicin, handla, tvätta, mangla, stryka, fylla i papper av alla möjliga slag och så vidare. Vi vet inte hur den här ekvationen ska gå ihop.
Grundproblemet, som även chefen för äldreomsorgen i Piteå kommun, Gunnar Lindberg pekar på i samtal med PT, är att de gamla som kommer till äldreboendena i dag är betydligt sjukare jämfört med för ett antal år sedan samtidigt som kommunens äldreboenden har drabbats av tuffa besparingar.
- Samma antal personal ska sköta "allt sjukare folk" på äldreboendena. Där har vi i ledningen och de på golvet ingen motsatt uppfattning. När det sedan gäller värderingen av hur mycket personal det ska finnas på de här boendena, så är det politikerna som bestämmer var det ska sparas. Socialnämnden har valt att göra alla besparingar inom äldreomsorgen, säger avdelningschefen för äldreomsorgen.