Det är inte bara folk som känner för att hoppa i plurret när temperaturen stiger. Många hundar är glada badare och blir dessutom varma och behöver kyla ned sig. Men det går inte att gå till närmsta badstrand och släppa lös sin fyrfoting. Om man ska ta hänsyn till ordningsstadgar finns det inte många platser där det är fritt fram för hunden att bada.
Piteås lokala ordningsföreskrifter säger att hundar alltid ska vara kopplade på offentliga platser. I praktiken betyder det att hunden egentligen bara kan vara lös på den egna tomten och i skogen under vissa tider på året. En strand betraktas oftast som offentlig plats. Alltså koppel på. Men ibland hjälper inte ens det. Kommunen eller den som har hand om badplatsen kan avgöra om hunden får vara där överhuvudtaget. I många fall är det nej. Till exempel vid Pite havsbad.
- Det är för övriga badandes skull. Däremot får de vara vid båthamnen. Där går det att nå vattnet om de behöver svalka sig, säger vd Robert Sjölund.
Inte entydigt
Finns det ingen information vid badplatsen får hundägaren själv ta reda på vad som gäller. Och det är här man stöter på patrull. I Piteå finns inte entydiga regler. Hundförbud vid allmänna badplatser, det vill säga där kommen tagit ansvar för att kolla vattenkvalitén, gäller sedan gammalt, enligt miljöinspektören Ulf Isaksson.
- På vissa stränder finns skyltar, men annars står det inte uttryckligen någonstans, säger han. Det borde vi åtgärda.
I det sammanhanget finns flera aspekter att ta hänsyn till, menar han. Exempelvis om förbud ska gälla även om stranden är tom.
- Allergier, hundrädsla och hundarnas kiss och bajs är anledningen till förbuden. Om alla hundägare skötte sig skulle det inte vara ett problem.
Badar i älven
Med den mängd vatten som finns i Piteås omgivningar borde det finnas gott om platser för hundbad, tycker Isaksson.
- Jag gissar att många badar sina hundar i Piteälven eller i byatjärnar, säger Ann-Christine Wallner-Hoppe, utbildningsansvarig vid Piteå brukshundklubb. Hon är tydlig med att hundar inte är välkomna på allmänna badstränder, men att det brukar gå att hitta alternativ.
- Om jag skulle stöta på en hund som är överhettad skulle jag aldrig tveka att ta den till närmsta vatten, vilket det än är, men för nöjesbad får man hitta varianter.
Kvällskvisten
För hundens egen del är det knappast ultimat att hänga på stranden en varm dag, men mot kvällskvisten när övriga badande fått nog är det många mattar eller hussar som vill ta med hunden till vattnet. Riktlinjer eller ej - de flesta PT pratat med säger att sunt förnuft och ett gott hundägarskap räcker långt.
- Vi är skyldiga att ha uppsikt över våra djur så att de inte ställer till skada, säger Ann-Christine Wallner-Hoppe. Ansvaret gäller även om vi är på platser där de får lov att vara.
- Om det inte finns människor på platsen och man har koll på sin hund borde det inte göra så stor skada om den badar, säger miljöinspektören Sven Flodström. Men det är min personliga åsikt.