Svårt att navigera i dietdjungeln

I veckan föreläste kostnavigatorn Emma Cedergren om hälsosam kost och hur man bäst kan navigera i dietdjungeln. Både sjukvården och Livsmedelsverket ligger efter när det gäller kostbehandling, menar hon.

Kristina Strand och Ann-Louise Backman lyssnade på föreläsningen.

Kristina Strand och Ann-Louise Backman lyssnade på föreläsningen.

Foto: Linda Sundström

PITEÅ2019-09-04 09:50

Det kan vara svårt att navigera bland alla dieter, ofta motstridiga, som fyller tidningar och sociala medier. Det ska vara tallriksmodellen, LCHF, stenålderskost, medelhavskost eller annat. Vad är egentligen hälsosamt? Kostnavigatorn och egenföretagaren Emma Cedergren föreläste i veckan på Framnäs folkhögskola om kost. Den antiinflammatoriska kosten har den senaste tiden blivit allt mer uppmärksammad och Emma Cedergren är noga med ett helhetsperspektiv och att anpassa kostrådgivningen efter den enskildes behov.

– Det är individuellt vad man mår bra av. En del mår bäst på vegetariskt, andra på kött. En del väljer bort gluten, andra minskar på mjölk eller kaffe, säger hon.

Efter 17 år som legitimerad dietist i sjukvården startade hon hösten 2017 eget som kostnavigator.

– Jag vill navigera i fler typer av kost. Folk vill förbättra hälsan, vilket är fullt möjligt om vi bland annat minskar på de livsmedel i vår kost som ökar inflammationer i kroppen. Tyvärr kan de svenska näringsrekommendationerna och Livsmedelsverkets kostråd inte anses vara en antiinflammatorisk kost, varför många människor idag söker sig till andra källor för en bättre hälsa.

Samtidigt som det kan ta decennier för myndigheterna att ändra sina rekommendationer om kost, så har man idag tillgång till en hel värld av ny forskning, där utveckling och framsteg sker kontinuerligt, menar Emma Cedergren och hävdar att sjukvården ligger efter när det gäller kosten.

– Är man inlagd på sjukhus är det stor risk att du får i dig mycket socker, det kan tom ingå i din behandling att öka sockerintaget, vilket många av mina klienter upplever som förvirrande.

Hon får ofta frågor från sjukvårdspersonal om hur de kan bli bättre på att bemöta patienter som önskar äta en antiinflammatorisk kost som en del i sin behandling.

– När vi hittar ett bra sätt att kommunicera kring kosten med våra patienter, så kan man som sjukvårdspersonal känna sig trygg i sin legitimation, att man följer Livsmedelsverkets råd, men ändå har kunskap att stötta patienter som vill frångå råden och äta antiinflammatorisk kost.

Det ena behöver inte utesluta det andra, menar hon.

– De svenska näringsrekommendationerna kan för många vara ett steg på vägen till en hälsosammare kost. Men om du redan äter enligt tallriksmodellen kan du behöva ta nästa steg om du vill använda kosten för att läka inflammationer i kroppen. Och då hamnar du utanför ramen för en dietistlegitimation.

Hon förklarar att processade spannmål och socker, som har funnits en relativt kort tid i människans historia, kan orsaka inflammation i kroppen.

– Det är onödigt att belasta immunförsvaret i onödan.

Men i slutändan handlar det om att testa sig fram och äta det man känner att man mår bra av.

– Det finns bara en person som vet vad som fungerar för dig och det är du.

Med på föreläsningen var Kristina Strand och Ann-Louise Backman.

– Det var väldigt inspirerande. Det där med socker är nog en vana, säger Kristina Strand.

– Jag har ätit antiinflammatorisk kost i tre veckor och börjar känna effekterna, säger Ann-Louise Backman.

Hon har försökt hitta en nivå som passar henne.

– Jag äter oftast så här, men när jag hälsar på min mamma så får det bli en liten bit fika.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om